Friedrich Wilhelm Nietzsche este cel mai important filosof a secolului al XIX-lea, care a exercitat o influență remarcabilă asupra gândirii filozofice a generațiilor ce i-au urmat.
"Dumnezeu e mort"
Încă din tinerețe, Friedrich Nietzsche este confruntat cu problema credinței în Dumnezeu și înclină mai degrabă spre ateism, fapt ce se va reflecta mai târziu în gândirea sa filosofică. Nietzsche este cel care a spus ca Dumnezeu e mort. Ideea a primit două interpretări majore: una care susține faptul ca Nietzsche vorbește despre moartea Dumnezeului creștinilor, iar a doua interpretare vorbește despre moartea Dumnezeului filosofilor.
"Esența cea mai intimă a existenței este voința de putere"
Conceptul de "voință de putere" joacă un rol central în gândirea lui Nietzsche. Pentru el, era un instrument pentru înțelegerea lumii: "esența cea mai intimă a existenței este voința de putere". Omul nietzschenian nu este un om atotputernic fizic și intelectual, ci reprezintă o tendință în evoluție, o punte aflată între maimuță și supraom.
Morala celor slabi și cea a celor puternici
Plecând de la premisa voinței de putere, Nietzsche face distincție între morala celor slabi și cea a celor puternici. În concepția lui, mila, altruismul, toate valorile umanitare sunt de fapt valori prin care omul se neagă pe el însuși pentru a-și da aparența unei frumuseți morale și a se convinge de propria-i superioritate.
Falsificarea moștenirii lui Nietzsche
În anii '20, opera lui Nietzsche a fost revendicată de nazismul german și de fascismul italian. A fost interpretată "voința de putere" în sprijinul doctrinei totalitare. La aceasta a contribuit și sora lui Nietzsche, Elisabeth Forster, nazistă înverșunată și admiratoare a lui Hitler, care a falsificat unele texte pentru a le utiliza în construirea unei ideologii străine de gândirea filozofului.
Google sărbătoreşte, marți, 169 de ani de la naşterea lui Friedrich Nietzsche.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu