Cea mai frumoasă poveste nespusă-Războiul Regelui, la ProTv

MS Regele Mihai I de Romania
MS Regele Mihai I de Romania

 

  Ce a făcut regele Mihai în cel de-Al Doilea Război Mondial este 'cea mai frumoasă poveste nespusă' din istoria acelei perioade, apreciază John Florescu, producătorul executiv al documentarului 'Războiul regelui'. Documentarul, care prezintă modul în care regele Mihai a gestionat situaţiile de criză din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial - în special momentul 23 august - în România, va fi prezentat, marţi seara, în premieră la Pro TV. Filmul va fi transmis la ora 23,15, în ziua în care sunt celebraţi 150 de ani de regalitate în România.

 

Documentarul a fost prezentat, în premieră de gală, săptămâna trecută, la un eveniment la care au participat principesa Margareta şi principele Radu, membri din mediul politic românesc şi ai corpului diplomatic. John Florescu a spus că, iniţial, numele filmului ar fi trebuit să fie 'Regele care l-a păcălit pe Hitler', dar a fost greu de tradus din engleză în română şi astfel a devenit 'Războiul regelui'.

'Regele a avut multe războaie, unele personale, altele politice - Stalin, Hitler, Antonescu şi, într-o anume măsură, - aliaţii. Mulţi dintre prietenii săi de-a lungul vieţii lui s-au dovedit a-i fi adversari. (...) Ce a făcut regele pentru România este mult mai semnificativ şi cred că povestea ar trebui să fie cunoscută mai bine, nu doar în România, ci şi în lumea întreagă. (...) Ce a făcut regele Mihai în cel de-Al Doilea Război Mondial este, probabil, cea mai frumoasă poveste nespusă, cu un şef de stat care este în viaţă', a spus producătorul, la gală. Acesta a arătat că principesa Margareta a oferit, pentru documentarul 'Războiul regelui', filme de familie realizate de regele Mihai, în perioada exilului său.

Filmul de o oră a fost realizat după o documentare de 13 ani şi arată modul în care regele Mihai şi armata română au orchestrat momentul 23 august 1944, când cea mai gravă conflagraţie mondială a fost scurtată cu 200 de zile, salvând sute de mii de vieţi, potrivit istoricilor. Munca pentru 'Războiul regelui' a început cu un interviu în exclusivitate acordat de regele Mihai în anul 2000 lui John Florescu. Filmări pentru documentar au fost realizate la New York, Berlin, Londra, Moscova. Fostul comandant NATO Wesley Clark, omologul său la Moscova, generalul Vladimir Zolotarev - reprezentant al Ministerului Apărării, principesa Margareta, Neagu Djuvara, profesorul Ioan Scurtu, fostul director al Arhivelor Naţionale, Marcel Iureş - sunt doar câteva din persoanele implicate în producţia documentarului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel