CCR decide soarta torționarilor, dar și a dosarelor de la Revoluție și Mineriade

CCR va dezbate marți sesizarea referitoare la articolul 125 din Codul Penal. Dacă acesta este declarat neconstituţional, dosarele Revoluţiei, Minediadelor şi ale torţionarilor ar putea fi închise pentru totdeauna. Asociația "21 Decembrie 1989" organizează marți, începând cu ora 10:30 un Pichet de protest în fața Curții Constituționale.

În expunerea de motive a legii 27/2012, care este acum contestată la Curtea Constituţională din România, iniţiatorii au explicat că prelungirea sau eliminarea prescripţiei pentru omor a fost analizată şi de  Curtea Europeană a Drepturilor Omului. CEDO a constatat că prelungirea sau eliminarea prescripţiei nu încalcă principiul neretroactivităţii.

”Retroactivitatea este interzisă sub două aspecte: 1. să nu pedepseşti astăzi pe cineva pentru o faptă care nu era infracţiune şi nu era pedepsită la data când a fost comisă; şi 2. să nu aplici unei persoane o pedeapsă mai mare decât cea prevăzută de lege la data comiterii infracţiunii.  Or, prezentul proiect nu introduce acum infracţiunea de omor (omorul a fost mereu o infracţiune pedepsită de lege) şi nici nu măreşte sau agravează pedeapsa pentru omor. Aceasta este şi motivarea Curţii Europene pentru Drepturile Omului, care a decis că principiul neretroactivităţii nu se încalcă prin prelungirea sau eliminarea prescripţiei”, se arată în expunerea de motive a legii 27/2012

Ce se întâmplă dacă CCR declară neconstituţional articolul 125 din Codul Penal

Astfel, legea 27/2012 aplicată în dosarul Revoluţiei făcea posibilă anchetarea, trimiterea în judecată şi condamnarea vinovaţilor din dosarul Revoluţiei fără să existe posibilitatea prescripţiei. Aceeaşi situaţie se aplică şi în cazul dosarelor care privesc Mineriadele din anii `90.

Declararea neconstituţională a articolului 125 din Codul Penal, respectiv a legii 27/2012, ar avea ca efect direct şi închiderea dosarelor torţionarilor Alexandru Vişinescu şi Ion  Ficior. De asemenea, ar face inutilă şi cercetarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a celorlalţi 33 de torţionari aflaţi în viaţă. Sesizările trimise de IICMER la parchet pe numele torţionarilor Vişinescu şi Ficior au la bază exact prevederile din legea 27/2012 care înlătură prescripţia în cazul unor fapte precum cele comise de cei doi torţionari.

 Beneficiarii prescriptiei ar fi  și conducerea țării cercetată pentru implicarea în evenimentele din decembrie 1989 și iunie 1990, printre care Ion Iliescu.

 Decizia CCR va menține sau nu România în rândul țărilor în care asemenea crime nu se prescriu, printre care Germania, Marea Britanie, Austria, Finlanda, Irlanda, Danemarca, Olanda, Italia, Estonia, Statele Unite ale Americii, Canada sau Japonia.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel