"Să trăieşti în România e ca şi cum ai înota în acid sulfuric", a declarat scriitorul român Mircea Cărtărescu, într-un interviu acordat publicaţiei spaniole El Dia, citat care a devenit şi titlul articolului.
"Poet şi romancier român, etern candidat la Nobel", "unul dintre cei mai importanţi scriitori din Europa", cum este prezentat Mircea Cărtărescu în El Dia, îşi promovează cartea "Nostalgia" în Spania.
"Ne apropiem de un nou Ev Mediu, de data aceasta mediatic, în care cultura se va produce din nou în mânăstiri", spune autorul Orbitor citat de rtv.net
Cărtărescu se supără des pe România, de unde şi declaraţia pe care a făcut-o scriitorul: "Să trăieşti în România e ca şi cum ai înota în acid sulfuric".
El povesteşte despre copilăria sa, cărţile pe care le citea şi generaţia de scriitori din care face parte.
Mircea Cartarescu a fost pe punctul de "a cădea în schizofrenie", din cauza a tot ce a citit în anii săi de la institutul universitar. A avut "mare noroc", pentru că a fost student în unicul deceniu liberal din România lui Ceaușescu, "în care s-au tradus numeroase opere de literatură clasică și contemporană ăi în care esența era foarte bună".
"Nu aveam televiziune și nimic care să îți ofere calitate vieții. Toată lumea citea mult, chiar și oamenii foarte simpli. Plângeau cu Ana Karenina și radeau cu Don Qujjote, în timp ce astăzi nimeni nu mai citește nimic. Este un paradox, o raritate a istoriei", relatează scriitorul.
"Sunt cel puţin 20 de scriitori români la fel de buni sau mai buni decât mine şi care nu au avut la fel de mult noroc", spune scriitorul.
"Noi, scriitorii, am acceptat sa fim cenzurati pentru ca era unica forma de a ajunge la oameni. Era un cataclism natural", explică acesta perioada comunismului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu