Cântecele Oltului aniversate la Alba Iulia

”Cântecele Oltului - 50 de ani”, o nouă carte lansată la Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba.

Joi, 18 octombrie 2018, începând cu ora 17:00, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Primăria Orașului Călimănești, Mănăstirea Cozia, Biblioteca Județeană ,,Antim Ivireanul” Vâlcea și Muzeul Național al Unirii, organizează la ,,Museikon” în Alba Iulia lansarea cărții ,,Cântecele Oltului - 50 de ani”, carte ce se constituie ca o punte întinsă peste timp, prin intermediul culturii, între județele Alba și Vâlcea.  

Evenimentul intitulat sugestiv ,,Cântecele Oltului, un imn închinat Centenarului Marii Uniri” este în fapt un semn de respect și prețuire al organizatorilor pentru toți artiștii județului Alba care au participat la Festivalul ,,Cântecele Oltului”, festival care în acest an a împlinit 50 de ediții. În acești 50 de ani au luat parte la Festivalul Internațional ,,Cântecele Oltului, obținând premii și distincții următorii:

Colectivul de obiceiuri populare al Căminului Cultural Biia, com. Șona, condus de Alexandru Căpâlnean, care a reprezentat județul Alba în 1986 cu obiceiul „Noi merem după mireasă” – spectacol realizat de Elisabeta Fărcașu (scenariul și coregrafia) și Alex. Căpâlnean (cond. muzicală și regia).

Ansamblul folcloric al Căminului Cultural Cut care a participat la ediția 1993 obținând premiul pentru autenticitate în prezentarea repertoriului tradițional și premiul special obținut de solista vocală Rafila Nistor.

Colectivul de obiceiuri populare al Căminului Cultural Săliștea a fost prezent la ediția 1987 cu programul „De la șezătoare la nuntă”, spectacol realizat de Maria și Ioan Bozeșan (instructori artistici) și Elisabeta Fărcașu (scenariul și coregrafia).

Ansamblul folcloric „Mărțișorul” al CPL Sebeș, director Ilie Pumnea care a participat în 1988 cu spectacolul „Vară, vară, primăvară”. Din cadrul acestui ansamblu, Ioan Pâțan a obținut premiul pentru autenticitatea interpretării dansului popular și Maria Dan Păucean a obținut premiul de popularitate în cadrul Concursului „Frumoasa Oltului”. A doua participare a ansamblului a fost în anul 1989 cu același spectacol, realizat de Ioan Pâțan și Nicolae Pavel obținând premiul I la categoria ansambluri folclorice.

Ansamblul folcloric ”Stejarul”, Sebeșel, com. Săsciori a participat în anul 2014 obținând premiul pentru autenticitatea prezentării folclorului local și pentru valorificarea artistică a folclorului local fiind pregătit de instructorul Nelu Sas și coregrafa Sorica Fărcașu.

Participanții vor fi premiați în cadrul evenimentului de către oficialitățile prezente, din județul Vâlcea, respectiv: dr. Florinel Constantinescu- primarul orașului Călimănești, arhim.dr. Vartolomeu Androni de la Cozia, conf.univ.dr. Remus Grigorescu, managerul Bibliotecii Județene ,,Antim Ivireanul” Vâlcea, prof.dr. Gheorghe Deaconu, prof. Elena Stoica, conf.univ.dr. Ioan Șt. Lazăr, prof. Cincă Aurel și prof.univ.dr. Ilie Moise, arată un comunicat al Bibliotecii județene „Lucian Blaga”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel