Cambridge Analytica. Zuckerberg, audiat de Congres. Fondatorul Facebook, ostenit: ”Am greșit!”

Mark Zuckerberg, patronul Facebook, a răspuns marţi întrebărilor parlamentarilor americani despre diversele probleme care afectează cunoscuta reţea de socializare în timpul unei audieri care a durat cinci ore, lăsând însă şi câteva subiecte fără răspuns, informează AFP.

În timpul unei prime apariţii îndelung aşteptate, tânărul antreprenor a făcut faţă numeroaselor întrebări venite din partea senatorilor care i-au cerut lămuriri despre felul în care gestionează abuzurile survenite în utilizarea platformei, problema protecţiei datelor personale sau manipularea politică a datelor.

Îmbrăcat într-un costum de culoare închisă şi o cravată albastru-deschis, magnatul şi-a prezentat din nou scuze pentru faptul că nu a înţeles la timp maniera în care Facebook poate fi deturnată de la scopurile sale iniţiale: A fost greşeala mea. Îmi pare rău.

Va fi nevoie de timp pentru a realiza toate schimbările necesare limitării utilizării abuzive, a adăugat antreprenorul, trecând în revistă măsurile deja implementate sau cele avute în vedere pentru viitor pentru rectificarea problemelor.

Facebook, un ”loc sigur”

Multimiliardarul de 33 de ani a răspuns detaliat la majoritatea întrebărilor, în mai multe reprize, a dat câteva semne de neînţelegere sau de nerăbdare în faţa parlamentarilor dintre care unii păreau că nu stăpânesc foarte bine chestiunile tehnologice puse în dezbatere.

Zuckerberg a afirmat că reţeaua socială este un loc sigur, în ciuda tuturor cazurilor dovedite de manipulare şi deturnare de date personale ale utilizatorilor, ca în cazul scandalului Cambridge Analytica. CEO-ul Facebook a explicat de asemenea că lupta împotriva manipulării politice este dificilă, făcând referire la un fel de cursă a înarmării împotriva celor din Rusia care se ocupă cu exploatarea sistemelor noastre.

Antreprenorul a mai precizat că compania lucrează cu procurorul special Robert Mueller, care crede că internetul, şi în mod special Facebook, a fost implicată într-o vastă operaţie de propagandă de provenienţă rusă în timpul alegerilor prezidenţiale americane din 2016 câştigate de Donald Trump.

Ingerințe străine

Unul dintre cele mai mari regrete ale mele este că nu am identificat mai rapid ingerinţele străine în campania electorală prin intermediul reţelei, a explicat Zuckerberg.

Ca şi cu alte ocazii, patronul Facebook a lăsat să se înţeleagă că nu se opune unei forme de reglementare a companiilor care activează în domeniul internetului, problemă menţionată de mai mulţi parlamentari în timpul audierii, dacă aceasta este realizată corect. A dat de asemenea asigurări că reţeaua, care numără peste două miliarde de utilizatori, nu este un monopol, fără să numească însă vreun concurent al Facebook.

Mulţi parlamentari şi-au exprimat însă scepticismul în faţa răspunsurilor lui Zuckerberg care, la multe dintre întrebări a răspuns cu nu ştiu, în faţa numeroşilor senatori şi jurnalişti care au asistat la audieri.

[citeste si]

”Am făcut o greșeală”

În timpul acestei audieri (...) vi s-au pus mai multe întrebări cruciale la care nu aţi avut răspuns, a comentat senatoarea Kamala Harris.

Vizibil obosit de tirul de întrebări, Zuckerberg s-a străduit să argumenteze de ce reţeaua nu a suspendat încă din 2015 contul Cambridge Analytica, de ce nu a anunţat instituţiile responsabile sau utilizatorii ale căror date au fost deturnate.

Am fi putut să-l suspendăm în 2015, am făcut o greşeală, a spus acesta, adăugând că era sigur în momentul respectiv că subiectul închis din moment ce companie le dăduse asigurări că datele au fost şterse. Nu ar fi trebuit să ne mulţumim cu acest răspuns, a recunoscut Zuckerberg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel