Potrivit unei simulări realizate de ARP, în funcție de scorul de la locale, USL ar câştiga la parlamentare 62% dintre mandate. Acest scor i-ar asigura o majoritate confortabilă în Parlament și ar face inutilă pentru PDL funcția lui Traian Băsescu. Scenariul ”ruperii USL” este singura soluție pentru partidul prezidențial. Dacă PSD și PNL ar merge separat în alegeri, niciun candidat nu ar trece pragul 50 la sută. La redistribuire, ar crește ponderea, în mandate, a PDL și PP-DD, iar Băsescu ar putea nominaliza un premier tehnocrat.
În presa favorabilă lui Traian Băsescu a fost lansată încă de ieri ipoteza unor tensiuni la nivelul USL. Strategia este de a demobiliza USL și a induce confuzie în rândul electoratului. Folosind pretextul unei declarații a ”dizidentului” Orban, tentativa de manipulare a culminat miercuri cu titluri breaking news despre ”spargerea USL”.
Politologii spun că astfel de manevre nu vor reuși să provoace rupturi în alianță, dar pot crea confuzie în rândul publicului. De altfel, liderii Uniunii au ieșit public pentru a combate tentativa de manipulare. "Domnul Orban a fost tot timpul împotriva USL. Nu şi-a modificat părerea. Omul este consecvent. Rămâne să vedem dacă în noiembrie va candida independet sau la USL", a declarat premierul Victor Ponta. La rândul său Crin Antonescu a explicat că "în PNL există o singură voce care susţine o ruptură: cea a lui Ludovic Orban".
Sociologul Alfred Bulai consideră că ruperea USL în acest moment este imposibilă. "Tensiuni sunt şi în PNL şi în PSD. Este normal după referedum şi mai ales având în vedere costurile. Dar o ruptură, cel puţin până la parlamentare, este imposibilă. Nu se pot rupe acum. Eventual vor apărea probleme reale în USL în a doua jumătate a anului 2013. Bătălia pentru cozonac, atunci se va da cu adevărat", a precizat Alfred Bulai.
Ce joc face Ludovic Orban
Ieşirile lui Ludovic Orban sunt constestate de colegii de partid. Alina Gorghiu susţine că în şedinţa de astăzi a PNL nimeni nu a mai susţinut această poziţie. "Povestitorii ne tot spun cum se desparte USL-ul, încă dinainte de a face alianţa. În şedinţa de astăzi s-a discutat normal, nu au fost tensiuni. Fiecare a exprimat opinii, printre care şi domnul Orban, dar nu au fost şi alte susțineri de acest gen. Astăzi s-a decis înfiinţarea unei comisii electorale care să se ocupe de elaborarea şi armonizarea legilor electorale, acel Cod Electoral. Acesta va fi elaborat acum, dar dezbătut şi votat de noul Parlament".
Ludovic Orban a pierdut orice funcție de conducere după ce Crin Antonescu a fost ales președinte al PNL. Orban s-a poziționat ca un dizident în interiorul partidului, pe un scenariu care a mai fost folosit de Radu Vasile, în PNȚCD. Criticând conducerea, îi cresc șansele de a juca un rol important, în caz că obiectivele partidului nu sunt îndeplinite.
Potrivit unei simulări ARP USL ar obţine 62% din mandate. PNL-PSD-PC ar câştiga 339 de mandate de parlamentar, cu 82 în plus faţă de acum patru ani, în condiţiile în care pe simularea „2012 – locale”, datorita forţei USL în multe colegii şi datorită „dublării” colegiilor, Parlamentul se măreşte cu 77 locuri şi va avea 547 de membri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu