Profesorul Bogdan Teodorescu spune că filmele politice atrag spectatori pentru că au miză: afectează mase mari de oameni, mai ales acolo unde politica primează în spațiul public. Politicul românesc merită, fără doar și poate, o ecranizare, crede politologul. Filmele politice din perioada postcomunistă au marele defect că încearcă o caricaturizare a personajelor prezentate, transformându-le în șabloane lipsite de viață: politicienii sunt ticăloși, femeile cu care umblă ei sunt pipițe ș.a. Evenimente precum mineriadele, personaje precum Emil Constantinescu și Ion Iliescu pot deveni cu ușurință protagoniștii unor filme de calitate.
Bogdan Teodorescu a fost unul dintre jurații festivalului de film politic ”Cinepolitica”, desfășurat în perioada 2-7 aprilie, al cărui câștigător a fost pelicula ”Rock the Casbah”. ”Filmul politic este în continuare foarte interesant pentru că presupune o concentrare mare de dramatism, de ciocniri de interese și de mize foarte mari, care, dacă sunt bine surprinse și dezvoltate creează emoție artistică. Filmul politic are șansa mizei fiindcă joacă cu niște criterii de valoare care sunt reprezentative și afectează mase mari de oameni, mai ales într-o țară ca România, unde, de ani de zile, politica este cea mai importantă activitate a noastră cel puțin în spațiul public”, explică politologul pentru DeCe News.
Merită politicul românesc un film?
Bogdan Teodorescu este convins că se pot face filme despre politicul românesc, dar cu două condiții: autorii lor să cunoască bine realitatea politică de la noi și să nu fie teziști.
”Costa Gavras are pelicule întregi în care personaje oribile și cu atitudini oribile sunt pline de viață și au logică existențială, în timp ce în filmele românești, personajele, bune sau rele, nu există. Sunt niște șabloane puse pe ecran, pe care din prima secundă le identifici ca fiind inexistente”.
Iliescu, Constantinescu și Coposu, protagoniștii unor ecranizări
Profesorul remarcă o pornire a autorilor de filme de a construi un portret robot, pentru care actul artistic nu mai contează: interlopii vorbesc murdar, politicienii sunt ticăloși și umblă după secretare, iar femeile care îi însoțesc sunt pipițe. Un producător care se delimitează de toate aceste șabloane poate realiza o peliculă veritabilă, pe diverse teme politice.
”Politicul românesc merită filme, nu neapărat personajele. Exemple? mineriadele, cu toate problemele care au fost atunci, merită filme. Luptele politice din orice moment merită filme, diversele evoluții ale conflictelor dintre presă și putere, o campanie electorală merită un film. Poveștile unui personaj de tip Coposu merită film, Emil Constantinescu, Iliescu merită film, dacă știi să le faci și dacă nu vrei să fii tezist”, conchide Bogdan Teodorescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu