Ar trebui să îşi dea demisia Cristian Preda din PE, dacă este exclus din PDL? Vezi costurile de întreţinere ale unui europarlamentar

preda deschidere
preda deschidere

Cristian Preda a iscat un nou cutremur în PDL şi tot mai mulţi lideri îi cer demisia. Retragerea sprijinului din partea partidului nu îl afectează Cristian Preda, care va rămâne europarlamentar independent. Poziţia este una cât se poate de favorabilă având în vedere sumele pe care le primeşte un eurodeputat, iar o excludere din PDL în acest moment i-ar putea favoriza lui Preda evoluţia politică. Poziţia lui Preda în ultimii doi ani a fost una în care a criticat foarte multe decizii ale partidului, mai ales din punct de vedere moral. Întrebarea care se ridică automat este dacă Preda îşi va da demisia din PE în cazul în care partidul îl va exclude, pentru că, în conformitate cu ieşirile sale publice, acesta ar fi gestul firesc. Problema va fi şi la nivelul PDL, pentru care, pierderea unui europarlamentar în condiţiile actuale ar ridica semne de întrebare cu privire la sistemul electoral adoptat la alegerile europarlamentare şi anume votul pe listă. Excluderea lui Preda ar putea isca polemici tocmai asupra acestui sistem, pentru că partidele îşi trimit direct de pe liste oamenii în PE.

Criza din PDL a fost sintetizată de Theodor Paleologu. Întrebat ce ar vota la propunerea de excludere a lui Preda acesta a spus : "Asta ne-ar mai lipsi!". În actualul context al plecărilor din PDL liderii partidului ţin cont şi de aceste aspecte, nu doar de problema sistemului electoral impus în timpul guvernării Boc.

Iată o situaţie defalcată a costurilor de întreţinere pentru un europarlamentar:

Indemnizaţiile sunt menite să acopere cheltuielile pe care le fac pentru îndeplinirea atribuţiilor. Se plătesc separat faţă de salariu şi sunt în număr de patru: indemnizaţia pentru cheltuieli generale, indemnizaţia forfetară de călătorie, indemnizaţia anuală de călătorie şi indemnizaţia de sejur.

1. Salariul

Noul statut prevede că salariul europarlamentarilor va fi de 38,5% din salariul de bază al unui judecător la CJCE - 7.665,31 euro brut , respectiv 5.963,33 de euro după taxarea în sistemul UE.

2. Indemniaţia pentru cheltuielile personale

Indemnizaţia pentru cheltuieli generale vizează acoperirea cheltuielilor din statul membru în care se exercită dreptul de vot precum costurile de administrare a biroului membrilor, factura telefonică şi taxele poştale, achiziţionarea, utilizarea şi întreţinerea echipamentului computerizat şi telematic şi costul călătoriilor. În 2012, valoarea indemnizaţiei este de peste 4000 de euro lunar.

3. Indemnizaţia forfetară de călătorie

Indemnizaţia forfetară de călătorie vizează acoperirea costurilor călătoriilor efectuate de europarlamentari în cadrul Comunităţii Europene pentru a participa la reuniunile oficiale ale Parlamentului European. Indemnizaţia forfetară de călătorie acoperă de asemenea cheltuielile aferente călătoriei precum costul rezervărilor, al biletelor, al transportului bagajelor sau al meselor. Suma rambursată depinde de tipul de transport pe care parlamentarul îl utilizează.

4. Indemnizaţia anuală de călătorie

Indemnizaţia anuală de călătorie este prevazută pentru cazurile în care europarlamentarii trebuie să călătoreasca în afara statului membru de origine pentru îndeplinirea sarcinilor, dar în alte scopuri decât reuniunile oficiale. Aceasta este fixă şi vizează atât costul drumului dar şi cel al cazării. Pentru 2012, indemnizaţia este de cel mult 4.148 de euro.

5. Indemniaţia de sejur

Europarlamentarii primesc indemnizaţia de sejur în cuantum de 298 de euro pe zi, în cazul participării la reuniunile oficiale ale organismelor parlamentare pe care fiecare eurodeputat le deserveşte şi care sunt organizate în cadrul Comunităţii Europene. Aceasta acoperă cazarea, mesele şi toate celelalte cheltuieli aferente participării la reuniunile respective. În plus, PE plăteşte 149 de euro pe zi plus cheltuielile pentru cazare şi mic dejun pentru participarea la reuniunile organizate în afara Comunităţii Europene.

6. Indemnizaţia pentru angajarea staff-ului

Eurodeputaţii au dreptul de a-şi angaja personal propriu care să îi ajute în exercitarea atribuţiilor ce le revin. Membrii echipei sunt aleşi în mod liber de eurodeputati. Suma lunară maxima de care dispun europarlamentarii pentru angajarea staff-ului se ridică la 17.540 de euro.

Citeşte şi:

Război în PDL. Udrea: Dacă se va cere excluderea lui Preda, eu voi vota pentru

Prigoană a cerut oficial excluderea lui Preda din PDL

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel