Antal Arpad: Maghiarii au oferit României mai mult decât au primit

Maghiari
Maghiari

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, liderul organizaţiei locale a UDMR, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă având ca temă Centenarul, că, în cei o sută de ani de la marea Unire, "comunitatea maghiară a oferit mai mult statului român decât a primit". 

În opinia sa, marcarea Centenarului reprezintă un bun prilej pentru "resetarea" relaţiilor dintre minoritatea maghiară şi majoritatea românească. 

"Vrem să participăm în mod activ şi să fim proactivi în acest an al Centenarului (...) Considerăm că nu avem motive să ne ascundem, (...) deoarece, în ultimii 100 de ani, comunitatea maghiară a oferit mai mult statului român decât a primit de la statul român (...) Considerăm că am contribuit la dezvoltarea României în toate domeniile, de la sport la cultură, de la învăţământ la cercetare, nu în ultimul rând am contribuit la democratizarea acestei ţări. Deci (...) dorim să încercăm şi să ne folosim de acest an al Centenarului pentru a încerca să resetăm relaţiile româno-maghiare. Considerăm că este nevoie de o resetare a relaţiei dintre minoritate şi majoritate şi încercăm, prin toate pârghiile democratice, să obţinem, cumva, un parteneriat din partea majorităţii pentru a purta un dialog sincer despre ce au însemnat cei o sută de ani pentru maghiarii din România. (...) cred că ar trebui să facem un decont - dacă se poate folosi acest termen contabil - al ultimilor o sută de ani şi să discutăm foarte sincer, fără tabu-uri, fără prejudecăţi despre tot ce s-a întâmplat cu comunitatea maghiară în perioada comunistă şi aşa mai departe", a declarat Antal Arpad. 

Evenimente pentru Centenar

Acesta a menţionat că, în plan local, municipalitatea se va implica, alături de Consiliul Judeţean Covasna şi alte instituţii publice, în organizarea mai multor evenimente dedicate Centenarului, amintind, printre altele, o serie de spectacole organizate de Teatrul "Andrei Mureşanu" şi o expoziţie în aer liber despre evoluţia regiunilor istorice de la momentul Unirii până în prezent, un program al Centrului de Artă al Transilvaniei ce vizează renovarea şi restaurarea statuilor amplasate pe teritoriul municipiului Sfântu Gheorghe în ultima sută de ani, realizarea unui registru al statuilor din municipiu, precum şi prezentarea unei selecţii de filme având ca temă evenimentele din 1918. 

De asemenea, Primăria Sfântu Gheorghe intenţionează să realizeze o expoziţie având ca temă consilierea româno-maghiară, publicarea unei monografii ilustrate a oraşului Sfântu Gheorghe, precum şi întâlniri cu comunitatea românească, minoritară în zonă, pentru discutarea problemelor specifice acesteia. 

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a declarat că 2018 ar trebui să fie "anul dreptăţii", menţionând, printre altele, că, în contextul marcării Centenarului Marii Uniri, reprezentanţii comunităţii maghiare vor cere "mai intens" respectarea Declaraţiei de la Alba Iulia în ce priveşte drepturile minorităţilor naţionale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel