Alina Gorghiu, critici la adresa Gabrielei Firea: Directiva pentru telemuncă trebuia să o transpună Ministerul Familiei, încă din august 2022

Foto: Crișan Andreescu
Foto: Crișan Andreescu

Alina Gorghiu a dat detalii, într-o intervenție la Radio România Actualități, despre pachetul legislativ pentru susținerea natalității.

”Acest pachet legislativ este cel mai important lucru în acest moment, a declarat senatorul PNL Alina Gorghiu. Dacă îmi permiteţi să vă spun pe şleau, avem un declin al populaţiei în ţara noastră care este devastator şi care impune o reacţie prioritară, de la nivelul Parlamentului, Guvernului, autorităţilor locale. Şi spun asta pentru că înainte de Paşte mă uitam pe cifrele din luna februarie: sunt peste 2500 de copii născuţi mai puţin decât în luna ianuarie şi practic, în 2022 s-a născut cel mai mic număr de copii din România din ultimii 134 de ani, aproximativ 158.000. Deci aceasta este premisa de la care am pornit atunci când am pus pe hârtie aceste proiecte.

Vor fi și alte măsuri, pentru că vorbim un set mult mai amplu. Chiar astăzi am avut Biroul Permanent şi le-am trimis pentru un punct de vedere la Consiliul Legislativ, care ne va răspunde cu celeritate. Vorbim de măsuri care sunt deja în vigoare în alte state europene. Vorbim de Suedia, Germania, Spania, Belgia, Austria, Norvegia, Finlanda, Olanda. Sunt foarte multe ţări în care măsura aceasta a programului flexibil pentru părinţi care au copii până în 8 ani poate fi luată”, a spus Alina Gorghiu.

Salariații cu copii până în 8 ani, zile de telemuncă garantate prin lege

Senatorul PNL a explicat ce presupune acest proiect de lege.

”Salariaţii, indiferent că lucrează în sistem bugetar sau în privat, care au în întreţinere copii în vârstă de până la 8 ani, beneficiază, la solicitarea lor, deci la cerere, de patru zile de muncă pe lună la domiciliu sau telemuncă, cum ştim toţi, cu excepţia situaţiilor în care locul de muncă nu o permite. Ce transpunem prin această lege e o directivă europeană.

Să ştiţi că n-am inventat noi roata, este o directivă care asigură un echilibru între viaţa privată şi viaţa profesională. De ce e nevoie de această măsură de flexibilizare a programului de muncă? Pentru că e important să ajungem şi noi la o formulă optimă, în care aceşti părinţi, familii tinere care au copii sub opt ani de zile să reuşească să împace aşa cum trebuie şi serviciul şi viaţa în care trebuie să fie alături de cei mici într-o mai mare măsură. Sigur că mă aştept să obţinem sprijin cât se poate de repede. Directiva asta trebuia să o transpună Ministerul Familiei încă din august, anul trecut. Ne mişcăm mai greu, după cum vedeţi, dar eu sunt convinsă că fiecare părinte îşi va putea decide organizarea acestei activităţi aşa cum doreşte, fie o zi pe săptămână, fie toate cele patru zile odată”, a spus Alina Gorghiu.

Niciun părinte responsabil atunci când îşi transportă copilul la medic, când merge la bunici, de exemplu, cu el sâmbăta sau duminica, nu poate să îl transporte pe nou-născut sau pe sugar sau pe bebeluş în braţe

„România riscă să aibă până în 2050 o populaţie de doar 15 milioane, din care o treime, repet, o treime vor fi pensionari zi, a reprezentat premiza astfel încât să ne gândim la lucruri foarte sănătoase pentru familiile cu copii până în 8 ani sau, uitaţi, de data aceasta, pentru bebeluş, pentru sugari. Am pornit de la nevoia de a dezvolta un sistem previzibil şi stabil de facilităţi şi asistentă, care să ofere ajutor real părinţilor şi persoanelor care au în întreţinere copii. Reducerea cotei TVA la aceste livrări de scaune auto pentru copii este posibilă tot din 2022, la nivel european. E acea directivă pe TVA. Şi ne-am gândit să facem şi în România această scădere de TVA, pentru că e nevoie să creşti o dată siguranţa rutieră pentru copiii, familiile cu copii mici. Niciun părinte responsabil atunci când îşi transportă copilul la medic, când merge la bunici, de exemplu, cu el sâmbăta sau duminica, nu poate să îl transporte pe nou-născut sau pe sugar sau pe bebeluş în braţe. N-ai voie. Este interzis.

De aceea ai nevoie obligatoriu, indiferent care-i nivelul tău de trai, de acel scaun de maşină pentru nou-născuţi. Acest scaun ştiţi foarte bine că poate fi folosit până la o vârstă ulterioară a copilului. Eu am, de exemplu, un copil care în mai face şapte ani şi în continuare folosesc scaunul de maşină şi pentru copilul cel mare, creşte siguranţa rutieră şi în acelaşi timp pentru părinte este mai uşor să achiziţioneze şi să dobândească acel scaun dacă se reduce practic cota de TVA. Însă nu vorbim doar de scaun, vorbim şi de produse care sunt legate de creşterea unui nou-născut, de la lapte special pentru sugari, preparate omogenizate, legume omogenizate, îmbrăcăminte şi accesorii de îmbrăcăminte pentru sugari, şerveţelele şi scutecele care se folosesc cu sutele în fiecare lună de părinţi. Cred eu că e important să ne gândim la toate aceste lucruri şi dacă tot ne permite legislaţia europeană să scădem acest TVA la produsele destinate copiilor, atunci cred că şi România trebuie să facă responsabil acest lucru”, a mai zis senatoarea PNL Alina Gorghiu, preşedintele interimar al Senatului, conform Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel