ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Analiză după anunțarea rezultatelor finale. Ce înseamnă votul de pe 2 noiembrie și ce se va întâmpla în turul 2

Biroul Electoral Central a anunțat, marți, rezultatele finale ale prezidențialelor. Chiar dacă între finaliștii Victor Ponta și Klaus Iohannis avem de-a face cu o distanță de 10 procente după turul 1, lupta pentru cotroceni este departe de a fi tranșată.

Iată concluziile unei analize realizate după anunțarea rezultatelor finale din turul 1 al alegerilor prezidențiale 2014:

- Influența lui Viktor Orban în Ardeal se limitează la cele 53.000 de voturi obținute de Szilagyi Zsolt, față de cele aproximativ 330.000 obținute de UDMR.

- Numărul voturilor antisistem a crescut față de alegerile din ultimii ani: Monica Macovei, Corneliu Vadim Tudor și Dan Diaconescu au adunat peste 12%, pe 2 noiembrie. Procentul voturilor anti-sistem este totuși mai mic dacă ne raportăm la turul 1 din 2000, când liderul PRM a obținut singur 28,34% dintre sufragii. Totuși, cele 12 procente de acum reprezintă un semn că frustrarea crește în rândul oamenilor.

Vezi și: Marele câștigător al alegerilor, față de 25 mai. Cine a pierdut enorm

- Proporția "frustraților de dreapta", care au pus ștampila pe Monica Macovei (4,44%), este relativ egală cea a nemulțumiților care au votat cu Vadim Tudor (3,68%) sau Dan Diaconescu (4,03%).

- Scorul Monicăi Macovei arată că cel puțin 4,44% din români sunt de acord ca țara să fie condusă în funcție de cum "se dictează" de afară, din exterior.

- Până acum, toți cetățenii care au adunat frustrări și supărări se orientau doar către Corneliu Vadim Tudor, care avea însă o direcție neobișnuită, cu naționalism exagerat și un discurs radical. Acum, observăm că a apărut frustrarea și în zona de dreapta.

- Victor Ponta (40,44%) are în turul 1 un scor cât suma celui obținut de Klaus Iohannis (30,37%), Monica Macovei (4,44%) și Elena Udrea (5,20%). Dar candidatul PSD-UNPR-PC speră să obțină voturi de la alegătorii care au optat pentru Călin Popescu Tăriceanu (5,36%), Corneliu Vadim Tudor (3,68%), Dan Diaconescu (4,03%) sau UDMR (3,47%).

Citește și: Cine a prezentat cel mai precis exit-poll de la prezidențiale

- Faptul că extremistul Szilagyi Zsolt și-a anunțat sprijinul pentru Klaus Iohannis în turul 2 poate fi un motiv în plus ca UDMR să voteze cu Ponta, în pofida "directivei" venite de la PPE. UDMR ar avea scuza că votează împotriva inamicului Szilagyi Zsolt.

- Maghiarii care n-au votat cu UDMR sau Szilagyi Zsolt în turul 1 au votat în proporție aproximativ egală cu Ponta și Iohannis, cu un mic plus pentru candidatul ACL. În turul doi, cu sprijinul UDMR, plusul ar putea fi în dreptul prezidențiabilului de stânga.

- Victor Ponta reușește o premieră: se bazează pe voturi din partea maghiarilor, ceea ce nu s-a mai întâmplat până acum cu niciun candidat PSD.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel