Fostul premier Adrian Năstase atrage atenția asupra verigii lipsă din campania electorală pentru alegerile prezidențiale 2014.
Adrian Năstase scrie, pe blogul său, că una dintre temele principale de campanie ar fi trebuit să fie politica externă, o temă parazitată pe agenda publică.
Analiza liniilor de politică externă, după zece ani de Traian Băsescu
Fostul premier susține că se impune o analiză a liniilor de politică externă din ultimii zece ani și va trebuie să fie dat răspunsul la întrebarea dacă "pentru România este mai utilă o situație de tensiune între SUA și Rusia (inclusiv in zona noastra), crescând valoarea strategică a țării noastre în relația cu americanii sau dacă ne-ar fi mai benefică revenirea la o situație de înțelegeri sectoriale ruso-americane, situație în care anumite interese ale noastre ar putea fi mai bine fructificate. Sau nu? Rămânem doar spectatori în acest joc?". Adrian Năstase subliniază că România nu are o strategie consensuală "referitoare la politica externă și acțiunile în planul relațiilor internaționale".
"În opinia mea, viitorul presedinte al României – sper să fie Victor Ponta – ar trebui să redefinească, împreună cu MAE, principalele paliere de acțiune, pornind de la obiective și de la formulele, deja operaționalizate în parteneriate strategice, pentru a identifica oportunitățile politice și economice pe întreg azimutul relațiilor externe. Relațiile cu vecinii ar trebui întărite, bilateral dar și în cadru regional. Balcanii, Marea Neagră, Parteneriatul Estic sunt doar câteva proiecte în care ar trebui să fim mai ofensivi", a scris Adrian Năstase.
Fostul premier adaugă o serie de puncte minus pentru România:
- legăturile cu UE nu funcționează în condiții de parteneriat egal;
- trebuie regândit textul constituțional pentru a fixa parametrii noului statut internațional al României.
- contribuția României la dezvoltarea dreptului internațional sau a dreptului european este încă firavă.
- participarea României la dezbaterea internațională a noilor concepte ce prefigureaza viitoare norme de drept nu este semnificativă – și pentru că, fără mecanisme de finanțare, practic, think-tank-urile românești nu pot funcționa.
'Ce spune popa'
Adrian Năstase a conchis că "ar trebui să revedem și pozițiile noaste, de principiu, dar și concrete, față de comunitățile românește din străinătate. La fel, să valorificăm în toate spațiile, interesele noastre economice. Ar trebui să înțelegem, în fine, că într-o lume în tot mai puternică competiție, rolul nostru nu este să facem 'ce spune popa'...".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu