Adrian Năstase, atac la Băsescu, din cauza relațiilor "personale" în politică

Adrian Năstase, fost premier al României, comentează nestatornicia argumentelor prezentate în timp de către președintele Traian Băsescu față de importanța relațiilor personale în politica externă și remarcă cu tristețe că ultimele reuniuni ale Consiliului European au evidențiat cum "Băsescu discută mai ales cu el însuși".

În cea mai recentă postare pe blogul personal, intitulată "Elementul personal" în politică, Adrian Năstase notează că este "interesant faptul că, după zece ani, Băsescu invocă drept argument pentru participarea sa la reuniunile Consiliului European, în locul premierului, tocmai relațiile sale personale", cu toate că, în campania prezidențială din urmă cu 10 ani, același Traian Băsescu își contracara adversarul susținând că "la nivelul relațiilor dintre state, contează doar relațiile instituționale".

Citește și Victor Ponta: Traian Băsescu, momentul în care a devenit RIDICOL

Fost ministru al Afacerilor Externe în guvernele Petre Roman și Theodor Stolojan (28 iunie 1990-16 octombrie 1992), Adrian Năstase consideră, însă, că argumentele președintelui Traian Băsescu sunt puternic contrazise tocmai de imaginile difuzate de la importante reuniuni oficiale internaționale, ceea ce nu este benefic pentru interesele României.

"Acum, s-ar părea că nu ar mai conta relațiile instituționale. Din păcate, imaginile preluate de televiziuni, de la astfel de reuniuni, evidențiază cum arată aceste relații "personale", Băsescu discutând mai ales cu sine însuși.

Citește și Adrian Năstase, predicție sumbră despre Traian Băsescu

Eu îmi mențin punctul de vedere interesele României pot fi mai bine apărate în condițiile în care liderii politici români își dezvoltă și relațiile personale amicale cu liderii altor țări, ceea ce permite și dialoguri informale nu doar lecturarea unor documente la ședințe oficiale ale Uniunii Europene, urmate de lecții de dirigenție pentru români în cadrul unor conferințe de presă de la Bruxelles", mai scrie fostul premier.

România, afectată 10 ani de "elementul personal"

Totodată, Adrian Năstase își exprimă regretul că pentru România "a contat "elementul personal" în sens rău", de când la Cotroceni este Traian Băsescu.

"Relațiile între state se bazează pe interese și valori comune dar și pe personalități. Elementul personal contează mai mult în relațiile internaționale decât s-ar crede, în sens bun sau rău". Aceste rânduri au fost scrise de Hilarry Cinton ("Hard Choices", p.207). Ele reprezintă o sinteză excelentă, formulată de cea care a lansat în politica internațională conceptul de "smart power"(putere inteligentă). Din păcate, pentru România, "elementul personal" a contat în sens rău, în ultimul deceniu", conchide Adrian Năstase.

Citește și Chirieac: Băsescu putea să stea acasă tura asta

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel