Dan Dungaciu desființează solicitarea lui Băsescu către NATO

Dan Dungaciu
Dan Dungaciu

Prof. univ. dr. Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, exclude opțiunea invocată de Traian Băsescu, președintele României, ca NATO să furnizeze armanent Ucrainei, țară care nu face parte din Alianță.

"Problema trimiterii armamentului NATO către Ucraina este dincolo de orice discuție pentru că Occidentul nu-și permite să facă asta și nu are cum să facă asta. Senzația mea este că dacă s-a întâmplat ceva cu acest conflict important la nivel de securitate este că agenda summit-ului NATO din Țara Galilor s-a schimbat. Va figura pe această agendă, ceea ce nu era inițial, și problema relației cu Rusia și a flancului Estic", a declarat Dan Dungaciu, vineri, în emisiunea "Jocuri de Putere", de la Realitatea Tv.

Președintele Traian Băsescu a spus, vineri, că Vestul trebuie să depășeasca etapa declarațiilor și să acționeze "la fel ca Federația Rusă".

Analist: Vestul, o singură opțiune militară în Ucraina. România trebuie implicată

"Poziția mea mâine (sâmbătă - n.r.) la Consiliul European va fi îndreptată spre sprijinul Ucrainei cu armamanet cu care să poată face față agresiunii Rusiei, agresiune materializată în așa-numitul război hibrid", a declarat Băsescu.

O propunere precum cea a președintelui Băsescu a avut și ministrul lituanian de Externe, Linas Linkeviciuc. "Sunt de părere că ar trebuie să luăm în considerare și asistența militară", afirma joi oficialul.

Ministrul finlandez de Externe, Alexander Stubb, a declarat recent că nici NATO, nici UE nu pot oferi sprijin militar Ucrainei. Prima deoarece că nu ia astfel de măsuri pentru o țară din afara alianței, iar cea de-a doua pentru că nu are resurse financiare, a arătat Stubb.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel