EXCLUSIV  Ziua de cinstire a martirilor din temnițele comuniste. Actorul Ruslan Bârlea: M-au cutremurat

Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste a fost marcată și la Cluj-Napoca, printr-un eveniment liric de excepție la care au participat peste 150 de elevi.

În fiecare an, pe data de 14 mai, este celebrată Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste, instituită prin Legea nr. 127/2017. 

Potrivit prezentei legi, sărbătorirea anuală a zilei de 14 mai poate fi marcată de autorităţile centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară, prin organizarea de comemorări oficiale, depuneri de coroane şi alte manifestări menite să cinstească memoria acestor martiri, în limita alocaţiilor bugetare aprobate. 

Poeți români din închisorile comuniste, eveniment liric la Cluj-Napoca

Autoritățile locale au marcat Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste cu un spectacol liric intitulat "Poeți români din închisorile comuniste". Au interpretat actorii de la Teatrul Național "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca, Bacioiu Petre si Bârlea Ruslan, dar și elevul Vlad Soare, laureat internațional la chitară.

Aceștia au declarat pentru DC News care este importanța evenimentului pentru societatea românească de astăzi.


Pentru a mine a restitui un act de cultură într-o lume din ce în ce mai deculturalizată este extrem de important. Consider poezia scrisă în închisorile comuniste extrem de valoroasă. Descopăr în acești poeți valori care rezistă și vor rezista cu adevărat. Puterea noastră, a actorilor, de a ne dedubla rezidă într-o manieră profesionistă, care are și un fond rațional. Punem pe acest fond rațional o glazură de sensibilitate pentru că arta, interpretarea, recitarea, actoria, cântul sau dansul sunt forme de exprimare care exprima trăirea, care nu se poate cuantifica. Deși, societatea de azi este strâmbă, trăim epoca non-valorilor, a mercantilismuluis și a utilitarismului, scopul este faptul că rămânem cu ceva dupa astfel de evenimente. Mă bucur de faptul că au luat parte la acest spectacol liric numeroși elevi. Trebuie să existe o enclavă de culturalitate. Cred că omenirea  mai poate fi salvată. Copiii, dacă rămân cu o picătură de cultură, iar peste ani transmit mai departe acest fapt este mare lucru, a subliniat actorul Petre Băcioiu pentru DC News.

Întrebat cât de dificil este a interpreta roluri ale poeților din închisorile comuniste, actorul Ruslan Bârlea a spus pentru DC News:

Sunt roluri dificile pentru că nu am suferit precum ei. A trebuit să fac un studiu de caz. De exemplu, poezia Foamea a lui Radu Gyr este cutremurătoare. Cred că măcar 5% am intrat în pielea acestor supra-oameni. Anul acesta, au predominat poeziile lui Radu Gyr și ale lui Andrei Ciurunga pentru că sunt cutremurătoare. Mă bucur de faptul că și anul acesta elevii prezenți la eveniment au fost atenți. Eu cred că au înțeles acest mesaj extrem de puternic. Trebuie să nu uităm trecutul pentru că se poate repeta. Să nu îl uităm pe Dumnezeu. Să nu uităm că acești poeți trăiesc și acum prin poeziile lor. Întotdeauna m-au cutremurat”.

Nu se cunoaște o cifră oficială a deținuților politici din închisorile comuniste

Amintim faptul că proiectul legislativ de comemorare a martirilor din temnițele comuniste a fost inițiat de 34 de parlamentari care au amintit, în expunerea de motive, postată pe site-ul www.cdep.ro, că, la data 14 mai 1948, "au fost arestaţi de către regimul comunist marea majoritate a tinerilor, a intelectualilor, a multor români, care, prin exemplul de neascultare şi reală libertate exprimată în faţa regimului dictatorial ateu, au pătimit asemenea primilor creştini. (...) În acea noapte de 14 spre 15 mai 1948 au fost arestaţi peste 10.000 de tineri, anchetaţi, ulterior condamnaţi şi repartizaţi în puşcăriile unde urma să execute fiecare condamnarea." Printre cei care au pătimit în temniţe se numără nume mari, ca cel al părintelui Nicolae Steinhardt, al pastorului Richard Wurmbrand, al episcopului greco-catolic Iuliu Hosu, al politicianului Iuliu Maniu, al poetului Radu Gyr şi al soţiei sale sau al lui Mircea Vulcănescu, Aurelian Bentoiu, părintele Iustin Pârvu, mitropolitul Bartolomeu Anania, Elisabeta Rizea, Petre Țuțea, Octav Bjoza și mulți alții. În acest moment nu se cunoaște o cifră oficială al celor care au pătimit în temnițele comuniste. 

În România între 1948 si 1964 au funcționat aproape 100 de închisori si lagare de muncă forțată pentru deținuti politici anticomunisti. Prin aceste închisori si lagare de exterminare se estinează că au trecut două milioane de români, majoritatea făcând parte din elita politică, militară, economică, culturală, religioasă și intelectuala a României.


Propunerea legislativă a fost depusă în Parlament la 16 martie 2016, adoptată de Senat, ca primă Cameră sesizată, la 1 noiembrie 2016, şi de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, la 16 mai 2017, iar preşedintele României a semnat decretul de promulgare a Legii pentru instituirea Zilei naţionale de cinstire a martirilor din temniţele comuniste în data de 14 mai. Legea 127/2017 a fost publicată în Monitorul Oficial din 31 mai 2017. Totodată, în această zi, instituţiile de presă ale statului vor transmite emisiuni şi materiale informative dedicate acestei zile. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel