Câțiva jurnaliști de la București suferă de ”accese de scenarită acută,” iar cel mai interesant scenariu a ieșit de sub condeiul editorialistului Dan Cristian Turturică de la România Liberă, susține postul de radio Vocea Rusiei. Acuza postului de radio survine la o zi după ce Dan Cristian Turturică a publicat un editorial intitulat ”Gigantic" nu sună bine în rusă”, în care aprecia că ”implicarea făţişă a Rusiei în conflictul politic care a paralizat, vara aceasta, România nu mai are nevoie de nici o demonstraţie”.
”Una dintre temele importante ale ultimelor zile a fost declaraţia directorului general al OMV referitoare la rezervele „gigantice” de petrol şi gaz care au fost descoperite pe şelful Mării Negre. O parte din presa din România a devenit supraexcitată, iar câţiva editorialişti au suferit accese de scenarită acută. Chiar de la început, a fost uşor de presupus că până la urmă subiectul va fi încadrat în contextul mai larg al poziţiilor rusofobe caracteristice pentru unii jurnalişti bucureşteni”, scrie Vocea Rusiei, într-un material intitulat ”Dulcile poveşti şi planurile reale ale OMV”.
Potrivit postului de radio, editorialistul Turturică a ”sugerat” cititorilor săi că descoperirea acelui ”zăcământ gigantic” ar oferi României independența energetică, ceea ce a produs isterie la Moscova. Acesta ar fi de fapt motivul, în opinia jurnalistului de la București, pentru care a fost declanșată procedura de suspendare din vară a președintelui Traian Băsescu.
”Cel mai interesant scenariu a ieşit de sub condeiul editorialistului Dan Cristian Turturică de la România Liberă. Acest jurnalist a reuşit să îmbine într-un singur scenariu: presupusa implicare a Rusiei în criza politică din România (prin textele scrise de subsemnatul) (Valentin Mândrăşescu - n.r.) , creşterea exporturilor de vin din Republica Moldova în Rusia, acţiunile Serviciului de Informaţii Externe al Federaţiei Ruse (SVR), situaţia din Transnistria, acţiunile lui Dmitri Rogozin şi, evident, „zăcământul gigantic” de gaz şi petrol din Marea Neagră. Cititorilor ilustrului editorialist li s-a sugerat destul de străveziu că România are şanse reale să devină nu doar independentă energetic, ci şi un important exportator de hidrocarburi, ceea ce (în logica editorialistului de la România Liberă) ar fi provocat o „isterizare” a Moscovei şi ar fi declanşat procesul de suspendare a preşedintelui Băsescu”, consideră sursa menționată, apreciind că acest scenariu ”este complet incompatibil cu realitatea, deşi ar putea fi utilizat cu folos pentru un film artistic”.
În susținerea afirmațiilor sale, jurnalistul postului de radio face o tecere în revistă și a incompatibilităților.
În primul rând, se arată că presupusul zăcământ de ”importanță globală” pe şelful românesc al Mării Negre nu avea cum să aibă o legătură cu eventuala ”prăbușire a lui Băsescu”, deoarece zăcămintele de petrol din România aparțin statului austric, prin OMV. Precizând că tot câștigul României din aceste resurse este doar redevența de 3,5% (cu creşteri punctuale până la 13%), ”cele mai mici din Europa și chiar mai mici decât redevenţele practicate în Africa”, Vocea Rusiei amintește că, dacă Federația Rusiei ar fi fost interesată de această problemă, soluţia cea mai simplă şi eficientă ar fi ca Gazprom sau Rosneft să cumpere compania OMV.
”În orice caz, bătăliile din jurul acestor resurse energetice nu îl implică în vreun fel pe preşedintele României, deoarece România nu mai deţine controlul asupra propriilor resurse naturale. În condiţiile actuale, soarta zăcămintelor din Marea Neagră se tranşează la Viena şi nu la Bucureşti”, comentează Vocea Rusiei.
Un al doilea ”aspect ireal” comentat de postul de radio este legat de mărimea rezervelor din Marea Neagră. Potrivit postului de radio, nici nu poate fi vorba de un „zăcământ gigantic” şi de o anvergură „globală”, întrucât există discordanțe între declarațiile directorul general al OMV, Gerhard Roiss, și cele ale directorului de exploatare Jaap Huijskes, care susține că OMV va trebui să mai investească miliarde de euro pentru a demara producţia. Un alt motiv pentru care nu avem de-a face cu un ”zăcământ gigantic” este și ”reacția sceptică a investitorilor”, deoarece prețul acțiunilor OMV pe bursa de la Viena nu a înregistrat creșteri spectaculoase, după publicarea în august a interviului directorului general al OMV.
Vocea Rusiei susține că o parte a scenariului lui Dan Cristian Turturică ar putea deveni adevărată, dar nu în mod plăcut pentru românii de rând, doar când OMV ar putea deveni un exportator de gaze naturale din producția internă deja existentă. ”Eforturile vizibile ale companiei austriece de a liberaliza piaţa de gaze naturale şi de a obţine posibilitatea exportului de gaz din România se vor materializa în următorul fel: producţia internă a României, care astăzi este livrată consumatorilor interni la preţ preferenţial, va fi exportată în baza existenţei unei pieţe libere paneuropene a gazului, iar preţul pentru consumatorii interni va fi „liberalizat” adică va fi stabilit la nivelul european. Evident, producţia internă care va fi exportată de către OMV, va trebui să fie înlocuită din import. Numele companiei care va asigura livrările de gaz pentru a compensa exporturile OMV este uşor de ghicit”, conchide jurnalistul de la Vocea Rusiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu