Un secol de la victoria asupra Bulgariei, în războaiele balcanice

expo
expo

Muzeul Naţional de Istorie a României găzduieşte, în perioada 8 august-15 octombrie, expoziţia „1913. Al Doilea Război Balcanic şi Pacea de la Bucureşti”, prilejuită de împlinirea unui secol de la semnarea, în Capitală, a Tratatului de pace care încheia cel de-al Doilea Război Balcanic. Vernisajul va avea loc pe 8 august, începând cu orele 13:00.

Autor: Cristina Andrei

Expoziţia îşi propune să contureze o imagine cât mai detaliată a unui episod controversat din istoria României şi a Europei şi pune la dispoziţia vizitatorilor un volum impresionant de acte, fotografii, cărţi poştale. Documentele au fost selectate din colecţiile Arhivelor Naţionale ale României, Arhivei Ministerului Afacerilor Externe, Serviciului Istoric al Armatei, Arhivelor de Stat ale Bulgariei, Arhivelor Istorice Militare Bulgare şi din Colecţia „Cristian Scăiceanu“, unele fiind inedite, în mare parte nemaivăzute până acum.

Acte inedite, semnate de Carol I

Printre exponate se regăsesc şi acte diplomatice de importanţă deosebită, semnate de regele Carol I şi de cei mai de seamă oameni politici ai timpului, note, scrisori şi telegrame ce relevă “lupta” la nivel înalt din timpul şi de după terminarea războiului şi semnarea păcii, la care se adaugă rapoarte militare din cursul campaniei desfăşurate la sud de Dunăre. Printre personalităţile care au oficializat documentele se numără principele Ferdinand, principesa Maria, generalul Alexandru Averescu, Titu Maiorescu. De asemenea, expoziţia prezintă publicului originalul Tratatului de Pace.

Afişele, cărţile poştale, extrasele din presă, telegramele şi scrisorile reconstruiesc atitudinea oamenilor şi starea lor de spirit cu privire la evenimentele epocii, de la mobilizare militară masivă, la suferinţa cauzată de holeră.

Pacea de la București oferă României rol de lider regional

Incursiunea este completată de un număr foarte mare de imagini şi de un film documentar, care surprind cu fidelitate fiecare etapă a campaniei militare (de la trecerea Dunării, la manevre militare, inclusiv aeriene, organizarea bivuacurilor, viaţa cotidiană a soldaţilor, epidemia de holeră), cât şi episoade din timpul Conferinţei de Pace.

Războiul  şi semnarea Tratatului de pace, pe 10 august 1913, au constituit momente importante în istoria acestei zone a Europei, iar rolul României a fost unul decisiv, motiv pentru care Conferinţa de Pace a avut loc la Bucureşti. Evenimentele petrecute în vara anului 1913 au fost unele controversate, care au antrenat dezbateri aprinse până în zilele noastre. Această expoziţie constituie cel mai important eveniment muzeografic şi documentar dedicat celui de-al Doilea Război Balcanic şi Păcii de la Bucureşti. Ea poate fi vizitată în perioada 8 august-15 octombrie, de miercuri până duminică, între orele 10:00 şi 18:00.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel