O evocare fermecătoare despre viața de zi cu zi din Instanbulul de odinioară, transpusă senzațional în carte scrisă de Irfan Orga, "Portretul unei familii turcești. O poveste din Istanbulul de altădată", poate fi cumpărată din librăriile din întreaga țară, fiind disponibilă acum și în ediție electronică.
Apărută în colecția „Eseuri&Confesiuni” a Editurii Polirom, Portretul unei familii turcești de Irfan Orga, tradusă în română de Marius-Adrian Hazaparu, oferă portretul familiei autorului, nevoită să supraviețuiască ruinării în timpul Primului Război Mondial, contopită cu povestea despre viața de zi cu zi din Istanbulul de altădată.
„Una dintre cărțile de memorialistică cele mai remarcabile și mai frumoase din epoca modernă”, cataloga celebrul bigraf și jurnalist Caroline Moorehead cartea lui Irfan Orga.
În 1914, Irfan Orga, în vârstă de șase ani, nu știa ce este nefericirea în casa care păstra parfumul Istanbulului fin de siècle, cu mulți servitori, înconjurat de părinți iubitori și amuzat de bunica sa excentrică. Doar că izbucnirea Primului Război Mondial aduce mari schimbări în familia băiețelului: tatăl moare pe front, iar dezastrul financiar își pune amprenta asupra familiei.
ÎIn paralel cu istoria mică a familiei, Irfan Orga conturează în cartea sa istoria mare a Turciei, cu dezintegrarea imperiului și instaurarea republicii. în 1942, Irfan Orga a ajuns în Marea Britanie, unde a scris această poveste fermecatoare. Iar opt ani mai tirziu, New York Herald Tribune avea să titreze: „Una dintre carțile memorabile ale anului!”.
Ce surprize pregătește Editura Polirom
În pregătire, în colecția „Eseuri&Confesiuni”:
Edmund de Waal, Iepurele cu ochi de chihlimbar
Niall Ferguson, Civilizația. Vestul și Restul (ediția a II-a)
Alina Mungiu-Pippidi, De ce nu iau românii premiul Nobel
Robert Guillain, Gheișele
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu