Scandal pe cadavrele de la Antipa, între muzeu și Ministerul Educației

the-human-body
the-human-body

Ministerul Educaţiei solicită inspectoratelor şcolare ca decizia de vizitare a expoziţiei "The Human Body" de la Muzeul Antipa să se ia în CA al şcolilor şi cu acordul scris al părinţilor. Reprezentanții Antipa spun că solicitarea este nejustificată.

Într-o notă emisă pe 29 martie de către Direcţia Generală Educaţie şi Învăţare pe tot Parcursul Vieţii din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), li se solicită inspectoratelor şcolare să ceară unităţilor de învăţământ din subordine (şcoli generale şi licee), ca decizia de vizitare a expoziţiei "The Human Body", de către grupuri de elevi minori, să fie luată de către Consiliul de Administraţie (CA) al fiecărei unităţi, scrie Mediafax.

Această solicitare a MEN este motivată în notă prin aceea că "există unele aspecte controversate, generate de tipul de exponate, precum şi un posibil impact emoţional negativ, pe care acestea îl pot avea asupra elevilor/ copiilor".

Vezi și: Expoziția de cadavre de la Antipa ”catalizează frica de moarte” a copiilor

În notă se mai stipulează că, în cazul în care decizia CA va fi favorabilă vizitării, "se va solicita acordul scris al părinţilor sau reprezentanţilor legali ai elevilor/ copiilor", cu informarea celor dintâi de "faptul că există unele aspecte controversate, generate de tipul de exponate, precum şi un posibil impact emoţional negativ al acestor exponate".

Totodată, în cazul în care părinţii îşi dau acordul, "acestora li se va recomanda să-şi însoţească copiii minori cu vârsta sub 12 ani la vizitarea expoziţiei".

Muzeul Antipa: Demersul Ministerului Educaţiei Naţionale este "nejustificat"

Reprezentanții Muzeului Antipa susțin că demersul ministerului este nejustificat, adăugând că nu este cunoscut vreun efect negativ al aceste expoziții asupra copiilor.

"Nu avem cunoştinţă despre pericolul generat de vizitarea expoziţiei «The Human Body» de către elevi, semnalat de o persoană autorizată precum un medic psihiatru pediatru sau un psiholog, specializat în psihologia copilului", se arată în comunicat. Reprezentanţii muzeului mai susţin că demersul Ministerului Educaţiei Naţionale este "nejustificat" şi pentru că: "studiul anatomiei omului este obligatoriu prin programa clasei a VII-a, fiind singurul an dintre toţi cei 12 ani de învăţământ preuniversitar în care se predă această materie, începând cu clasa a IX-a, biologia nu mai figurează ca disciplină în învăţământul românesc, deşi, în mod paradoxal, examenul de bacalaureat se poate da şi la biologie/anatomie umană, admiterea la facultăţi precum Biologia, Medicina Umană, Farmacia, Stomatologia, Biochimia se face pe baza susţinerii examenului la disciplina anatomie umană, pentru multe dintre şcolile din România, dotarea cabinetului de biologie (dacă acesta există) cu un mulaj dedicat studiului anatomiei umane este un lux, aşa cum prezentarea teoriei creaţioniste este obiectivul principal de învăţământ al orelor de religie, teoria evoluţionistă ar trebui să nu reprezinte motiv de îngrijorare sau de înfiorare pentru nimeni".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel