Răzvan Theodorescu spune cum a făcut Sibiul Capitală culturală europeană: Marele Duce și Iohannis au vorbit săsește

Într-un interviu realizat de fostul ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu, istoricul  Răzvan Theodorescu, vicepreședintele Academiei Române, povestește cum a pornit proiectul ”Sibiu, capitală culturală europeană”.

Luxemburg a fost numit „Capitalã Culturalã Europeanã“, în 1995. Din 2007, conceptul implică un eveniment transfrontalier, iar orașele Luxembrug și Sibiu au fost desemnate simultan capitale europene ale culturii, la reuniunea miniștrilor de resort din luna mai a anului 2004.

” Ultimul proiect pe care l-am avut (în calitatea de ministru al Culturii, în mandatul 2000-2204-n.red.) a fost un proiect pe care l-am avut cu Luxemburgul: „Sibiu, capitală europeană”, spune acad. Răzvan Theodorescu. Iar un primar bun, se numea Iohannis, și cu o asociație civică, cu arhitecți, cu regizori din Sibiu, am putut să colaborez bine și să primesc de la guvern și de la ministrul de Finanțe tot sprijinul necesar, pe care l-am dat mai departe Sibiului. După mine, a venit guvernul liberal cu Tăriceanu, care a continuat această politică (...) Inițierea capitalei europene a plecat de la mine, în momentul în care am avut ideea să îi sugerez Marelui Duce de Luxemburg, la Sibiu, să vorbească în luxemburgheză cu autoritățile care au vorbit în săsește. Iar când oamenii au realizat că există niște legături între două extreme ale Europei, atunci s-a hotărât capitala europeană”, a spus acad. Theodorescu.

Istoricul Răzvan Theodorescu, vicepreședintele Academiei Române este autorul unor lucrări importante privind Evul Mediu și istoria artei, dintre care amintim: Civilizația românilor între medieval și modern. Orizontul imaginii (1550-1800), Românii și Balcanicii în Civilizația sud-est europeană sau Un mileniu de artă la gurile Dunării (400-1400).

Ionuț Vulpescu realizează podcastul Avangarda pe platforma youtube.

Șmecheria românească ne-a scos din dezastre

Acad. Răzvan Theodorescu atrage atenția, în podcastul realizat de fostul ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu, pe platforma youtube, asupra amestecului românesc de latinitate cu Orientul.

”Suntem singurii latini ai Orientului și singurii orientali latini, spune Răzvan Theodorescu. Amestecul acesta ne-a dat, pe de-o parte, faciesul acesta occidental al individualismului exacerbat și, pe de altă parte, caracterul gregar. Când spun „gregar” vreau să fiu politicos, pentru că altfel aș spune „elementul de turmă”. Românii sunt o turmă latină și turma își are drumurile sale în funcție de diverse lucruri care se întâmplă la dreapta sau la stânga. E de necontrolat. Eu sunt autorul unei teze care, printre altele, mi-a adus și acuze – cea despre mentalitatea tranzacțională a românilor. Am arătat ce înseamnă mentalitatea aceasta la români. Românii sunt singurii care, din cauză că au negociat cu turcii autonomia lor, care era un fel de independență, și-au păstrat dinastiile, și-au păstrat Biserica, și-au păstrat privilegiile și așa mai departe. Dar pentru asta au negociat totul. Noi și astăzi, în politică, negociem totul. Românul este deștept, cultivat, trădător, oportunist. Dar oportunismul nostru face bine. Chiar „șmecheria” noastră – iertați-mi cuvântul – dar șmecheria noastră ne-a dus la marea victorie politică care a fost Unirea Principatelor din 1859. Felul în care ne-am comportat mai târziu, la 23 august, n-a fost o mare victorie morală. A fost o admirabilă șmecherie românească, care ne-a scos o vreme din dezastre.

Citește și Acad. Răzvan Theodorescu: Cum e națiunea română? Cum au murit cei trei uriași: poetul național, istoricul național și dramaturgul național

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel