Președintele, acțiuni în favoarea unei puteri străine. Procurorul general nu intervine

arestat_mascati
arestat_mascati

Procuratura Generală a respins plângerea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) prin care solicita anchetarea președintelui țării, Igor Dodon pentru ”trădare de patrie și că acționează în interesul unui stat străin, subminând în mod deschis şi făţiş Independenţa ţării”, informează RFI. PAS a depus plângerea acuzând că Dodon urmărește interesul Rusiei și nu propriului stat.

Procurorii moldoveni susțin că declarațiile publice ale lui Igor Dodon nu pot fi examinate sub aspect penal, atât timp cât nu afectează în nici un fel libertatea de exprimare, "la fel cum nu pot fi cercetate nici intențiile acestuia de a efectua careva acțiuni în exercitarea mandatului". „Având în vedere că faptele descrise în adresare nu conțin nici o bănuială rezonabilă că a fost comisă vreo infracțiune, Procuratura Generală nu dispune de baze legale pentru a interveni", se arată în răspunsul PG, oferit liderului PAS.

Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, Maia Sandu, președintele PAS susține că este foarte grav că procuratura legitimează astfel acțiunile anti-populare și anti-naționale ale lui Dodon.

În urmă cu doar câteva săptămâni, Maia Sandu anunța că "Cetățeanul Igor Dodon, folosind funcția de președinte al Republicii Moldova, obținută prin fraudă și manipulare, pune în pericol independența și suveranitatea Republicii Moldova, urmând o agendă străină intereselor cetățenilor acestei țări", se menționează într-un comunicat dat publicității de PAS duminică, când Republica Moldova a sărbătorit cea de-a 26-a aniversare de la declararea independenței sale la 27 august 1991.

"De Ziua Independenței, noi, cetățeni ai Republicii Moldova — oameni liberi și cu dragoste de țară — îl declarăm pe Igor Dodon 'trădător de țară'", subliniază comunicatul, potrivit căruia "un trădător de țară nu poate avea dreptul să reprezinte interesele oamenilor și trebuie să răspundă pentru toate acțiunile sale îndreptate împotriva statului și a cetățenilor".

În textul menționat, partidul Maiei Sandu, fost ministru al educației, indică motivele care au stat la baza formulării acestei acuzații grave de trădare de țară la adresa actualului președinte moldovean. În primul rând, PAS subliniază că Igor Dodon "se identifică deschis cu interesele Federației Ruse, devenind un 'vasal' al președintelui rus (Vladimir) Putin, în loc să promoveze interesele naționale ale Republicii Moldova".

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel