Ponta îi scrie lui Barroso și continuă principiile Pivniceru pe MCV

victor ponta barroso decenews
victor ponta barroso decenews

Premierul Victor Ponta a anunțat vineri că-i va trimite o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în care îi va solicita stabilirea unor obiective concrete pe care România să le îndeplinească în vederea ridicării Mecanismului de Verificare și Cooperare. Ponta arată, la fel ca Mona Pivniceru la întâlnirea cu Viviane Reding din martie, că nu poate îndeplini ținte în mișcare.

"Vineri, mi-am vizitat temporarul birou de la Ministerul Justiţiei şi intenţionez, într-o scrisoare pe care i-o voi adresa preşedintelui Comisiei Europene şi secretarului general, să încercăm să folosim un model care s-a dovedit eficient, chiar dacă la nivel de imagine sau politic am avut de pierdut, cu faimoasele 11 puncte din vară. Cei care vroiau să mă critice spuneau că am acceptat «dictatul Bruxelles-ului». Eu cred că şi pentru MCV dacă avem nişte puncte concrete şi ţinte clare pe care să le atingem, asumate de Comisia Europeană şi de Secretariatul General, în ceea ce mă priveşte există toată determinarea şi dorinţa de a le atinge", a declarat premierul.

Cerințele CE, ținte în mișcare

Ponta a insistat pe ideea unor puncte de referințe comune, precizând că nu e nevoie de o agendă pe care Traian Băsescu s-o folosească în disputele de politică internă.

"Acum se mişcă poarta încontinuu, nu mai ştii unde să tragi, şi atunci nu o să atingem niciodată obiectivele dacă ele se schimbă tot timpul. Îmi doresc foarte mult să avem un raport pozitiv, să închidem povestea asta cu MCV, însă nu o să putem avea acest lucru dacă nu ni se spune cum mi s-a spus mie în vară, de la 1 la 11 astea sunt aşteptările noastre. Altfel, vorbim mereu la modul general", a mai spus ministrul interimar al Justiției. El a dat asigurări că DNA nu se va desființa.

Misiunea lui Pivniceru, continuată de Ponta

Fostul ministru al Jutiției, Mona Pivniceru, s-a întălnit pe opt martie, la Bruxelles, cu comisarul european pentru Justiție, Viviane Reding. În cadrul întrevederii, Pivniceru i-a transmis comisarului european că "de la an la an rapoartele adaugă noi elemente de condiţionalitate, iar statul român nu are posibilitatea să anticipeze existenţa acestora şi prin urmare să le realizeze".

Mona Pivniceru a solicitat atunci un sistem de referințe comun cu CE care să permită o mai bună monitorizare a modului în care sunt îndeplinite condiționalitățile din cadrul MCV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel