Politicienii n-au înțeles Piața Universității. Cum au schimbat protestele România, pe termen lung

piata-universitatii-proteste dece
piata-universitatii-proteste dece

"Jos Băsescu!", "Jos Dictatorul!" sau "Ne luăm țara înapoi" sunt câteva dintre pancartele care însoțeau scandările protestatarilor din Piața Universității. Pe 11 ianuarie 2012, picătura care a umplut paharul nemulțumirii, a fost de fapt o semnătură. Cea făcută de premierul Emil Boc pe hârtia de demitere a subsecretarului de stat Raed Arafat. Indignarea mocnită a explodat virulent cu manifestații împotriva președintelui Traian Băsescu și a Guvernului condus de Emil Boc. Profesorul Cristian Pîrvulescu a vorbit pentru De Ce News despre impactul avut de mișcările de stradă asupra clasei politice și despre cum au ajuns oamenii să ceară recunoșterea demnității de cetățeni.

"Impactul din piața Universității a fost imens, pentru că a schimbat echilibrele politice. Dincolo de evenimentul ca atare și de influența lui politică, nu ne-am putea imagina anul 2012 fără acest debut. Piața Universității are o semnificație ceva mai amplă. Din punctul meu de vedere, manifestațiile din piața Universității se înscriu în manifestațiile indignaților din întrega lume.

"În ianuarie se exprima nemulțumire față de cum funcționa democrația la momentul de față în România și în Europa."

Acest tip de manifestare vorbește despre o orientare democratică la nivelul unei generații. Cu siguranță va influența politica românească pe termen mediu și lung", privește retrospectiv politologul.

Citește și: 29 iulie: victorie totală pentru Piaţa Universităţii. Şase puncte în care a fost înfrânt regimul Băsescu

 Din punct de vedere politic, eforturile oamenilor prezenți în Piață au culminat cu o victorie directă, reprezentată de căderea Guvernului Boc. Dl. Pîrvulescu nu crede însă, că în mentalul politic s-a implementat frica unui precedent.

"Cred că policienii n-au înțeles foarte bine semnificația pe termen lung a manifestației și cred că lucrurile pot să rămână așa. Realitatea e cu totul diferită. Politicienii au o tendință conservatoare și încearcă pe cât posibil să gestioneze crizele de genul acesta. Am văzut foarte clar că Traian Băsescu și Guvernul nu au reușit să gestioneze criza iar USL a profitat. Tehnologia schimbă radical atitudinea față de politiă. Partidele însă au interiorizat aceatsă noua comunicare doar formal. Nu ajunge să transmiți informații pe Twitter și Facebook ca să și răspunzi așteptărilor unei generații care e foarte activă prin internet. El democratizează societatea. În condițiile astea, a face politică tradițională, chiar și cu oameni tineri, este o eroare", spune dl. profesor.

"Ceea ce cer oamenii în acest moment este să li se recunoască demnitatea de cetățeni. E o schimbare de care politicienii or vor ține cont, ori vor fi măturați".

Unul dintre multele efecte avute de manifestații este și implicarea oamenilor în viața politică. O consecință deosebit de importantă, într-o Românie mai degrabă impasibilă la învârtelile "sus-puse".

"Este o victorie simbolică. Este un eveniment. Ceea ce nu a reușit dl. Băsescu, care ar fi dorit ca Emil Boc să-și dea demisia mult mai devreme, a reușit Piața Universității. Este vorba despre punerea problemei în fața opiniei publice. Marea surpriză a sociologilor a fost politizarea opiniei publice românești. O politizare care nu o putem explica doar prin consecințele crizei economice. Cei care urmăreau Antena3 de exemplu, erau de fapt interesați de politică, nu dezintereați de politică. Or românii erau în mod tradițional dezinteresați de politică. Este un rezultat al unei schimbări radicale a percepției politice și rolului ei în societate", încheie Cristian Pîrvulescu.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel