Olaru: Ministerul Public, inclus în CSAT. Parchetele militare, în DIICOT

codrut-olaru dece
codrut-olaru dece

Propunerea ministrului Justiției pentru funcția de adjunct a procurorului general al României, Codruț Olaru, a declarat în timpul audierii sale de către CSM, miercuri, că Ministerul Public ar trebui inclus în structura Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

”Cred că se impune în mod categoric acordarea iniţiativei legislative Ministerului Public. Insist foarte mult pe acest lucru, deoarece din această perspectivă Ministrul Public trăieşte un paradox. Suntem, probabil, cel mai mare consumator de legislaţie penală, când vorbim de punerea în practică a unor creaţii legislative, dar paradoxul face să nu putem să ne promovăm propriile legi prin intermediul autorităţii legislative, atunci când experienţa şi practica procurorilor arată că sunt legi care trebuie modificate, abrogate, sunt aspecte infracţionale care nu sunt reflectate în legislaţia actuală. Cred că Ministerul Public are nevoie de iniţiativă legislativă proprie. Evident că, în acest context, poate că trebuie luat în calcul şi includerea în CSAT a Ministerului Public. Suntem singurul minister public, care, deşi avem responsabilitate pe ce înseamnă politici strategice pe zona noastră, nu suntem incluşi în CSAT”, a declarat Codruț Olaru.

El mai spune că a folosit, până acum, Ministerul Justiției drept vehicul pentru promovarea inițiativelor legislative, dar acest lucru ar trebui să fie provizoriu.

Parchetele militare, incluse în DIICOT

Olaru a mai propus ca parchetele militare să existe ca structură specializată în cadrul DIICOT, iar la nivel teritorial să existe ca instituții funcționale în cadrul MP. Menținerea în funcție a procurorilor militari cu actuala componență, mai spune actualul procuro-șef al DIICOT, creează inechități profesionale.

Codruț Olaru crede că ar trebuie să exise măsuri sancționatorii pentru procurori.

”Ar fi utilă regândirea sistemului de evaluare profesională. Poate nu-i vom mai evalua pe toţi procurorii din sistem cu 'Foarte bine'. Evaluarea trebuie să corespundă unor realităţi funcţionale. Trebuie să avem la îndemână, ca manageri, sancţionarea procurorilor care nu corespund din anumite puncte de vedere. Sunt abateri de minimă importanţă, exemplu - lipsa repetată de la serviciu. Tu, ca manager, constaţi abaterea şi nu poţi decât să parcurgi procedura standard, prin Inspecţia Judiciară. Cred că în aceste cazuri că procurorul şef, prin intermediul procurorului general, să adopte măsuri sancţionatorii”, apreciază șeful DIICOT.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel