Sute de sculpturi sferice au fost descoperite de arheologii din Costa Rica

Sursă foto: Twitter (@GeomeTribal)
Sursă foto: Twitter (@GeomeTribal)

Arheologii au excavat sfere uriașe de piatră în Delta Diquís din Costa Rica.  

Mai multe sfere de piatră au fost găsite pe mica insulă Isla del Caño și Delta Diquís, acestea aparținând culturii Diquis. Descoperirea din vasta zonă numără în total 300 de astfel de sfere.  Cultura Diquís a apărut în Valea Rio Grande de Térraba, unde au stabilit sisteme sociale, economice și politice complexe pentru a-și guverna societatea.

În perioada Chiriquí, între anii 800 – 1500 d.Hr., multe așezări s-au dezvoltat în comunități mari în jurul terenurilor aluviale ale râului Térraba și ai principalilor săi afluenți, construind structuri dezvoltate folosind bolovani cu muchii rotunjite, pentru zone pavate, locuri de înmormântare și movile circulare sau dreptunghiulare cu pereți de piatra, scrie Heritage Daily

Sferele de piatră erau un semn al puterii

Populația Diquís a atins un vârf de dezvoltare culturală în această perioadă, artizanii Diquís creând obiecte elaborate din ceramică, oase și aur și sculptând sfere de piatră în zone importante din așezări. Sferele de piatră au fost, de asemenea, plasate în aliniamente în piețele publice sau de-a lungul apropierii locuințelor elitei conducătoare sau ale șefilor.

Arheologii de la Instituto Nacional de Antropología e Historia (INAH) și Muzeul Național din Costa Rica (MNCR) au excavat 6 sfere de piatră ca parte a unui proiect mai amplu de conservare a monumentelor.

Echipa s-a concentrat pe situl arheologic Finca 6 situat în cantonul Osa din provincia Puntarenas, în care sferele de piatră s-au deteriorat din cauza modificărilor din constituția stâncii, a daunelor cauzate de umiditate și a inundațiilor rezultate în urma uraganelor și furtunilor tropicale. 

Sferele au fost repoziționate în locul unde au fost găsite după lucrări de conservare

Isabel Medina-González de la ENCRyM-INAH a declarat că ”intervenția a inclus curățarea și stabilizarea suprafețelor prin aplicarea de canturi și petice de mortar îmbogățit cu var-nisip pentru a crește ușor duritatea, precum și așezarea de straturi de protecție din mortar”.

Sferele au fost apoi reîngropate cu straturi de geotextil, pietriș și nisip.

”Am verificat dacă acest lucru permite o omogenizare a temperaturii și umidității pentru a evita contactul cu aciditatea solului argilos și pentru a împiedica creșterea vegetației în apropiere.” a spus Javier Fallas de la MNCR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel