Mii de vizitatori au participat la cea de-a XX-a ediție a Nopții Muzeelor în București

Foto: AGERPRES
Foto: AGERPRES

Sâmbătă, Bucureștiul a găzduit cea de-a XX-a ediție aniversară a Nopții Muzeelor, atrăgând mii de vizitatori, majoritatea tineri și turiști. Evenimentul a inclus 55 de activități diverse, de la tururi interactive și expoziții, la proiecții, instalații urbane și spectacole.

Deși unele muzee emblematice din capitală nu au participat, acestea au avut program normal pe timpul zilei. Instituțiile care au participat au oferit publicului o varietate de activități captivante, cum ar fi ateliere și animații stradale.

Dragoș Neamu, coordonator Relații Internaționale și Proiecte Culturale RNMR, a menționat că numărul vizitatorilor din București a fost mai mic decât de obicei, însă datele finale privind participarea vor fi disponibile duminică. El a subliniat că unii vizitatori ar fi putut fi atrași și de evenimentul „Străzi deschise”, care s-a suprapus cu Noaptea Muzeelor.

Neamu a observat cozi mari la Muzeul Copiilor și la Casa Experimentelor din București. În țară, Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia a atras 750 de vizitatori în doar 30 de minute, iar Muzeul Astra din Sibiu a înregistrat 15.000 de vizitatori.

Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române, a declarat că ediția din acest an a fost mai reușită decât cea precedentă, cu peste 1.300 de vizitatori la sediul din strada Nicolae Crețulescu și 1.200 la casele memoriale. Cristescu a subliniat entuziasmul publicului, în ciuda protestelor pentru condiții mai bune de salarizare și muncă.

Muzeul Național al Țăranului Român a raportat aproximativ 3.000 de vizitatori, un număr mai mic decât anul trecut. Virgil Nițulescu, managerul instituției, a menționat că participarea a fost afectată de decizia unor muzee de a protesta.

La Muzeul Național Cotroceni, peste 3.000 de vizitatori au fost prezenți, similar cu anul trecut. Directorul general, Ana-Maria Ludatser, a observat o creștere a numărului de tineri interesați de istoria palatului.

Ateneul Român a primit aproximativ 600 de vizitatori, majoritatea tineri, care au participat la tururi ghidate și recitaluri. Cleopatra David, secretar relații publice la Filarmonica George Enescu, a menționat că anul acesta s-a optat pentru rezervări pentru a evita aglomerația.

Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a înregistrat 1.200 de vizitatori în 50 de tururi, iar Galeriile Artmark au atras un număr similar de persoane până la ora 22:40.

Muzeul de Artă Recentă (MARe) a avut 984 de vizitatori până la ora 22:30, iar Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” a fost vizitat de aproximativ 4.300 de persoane, similar cu ediția precedentă.

Noaptea Muzeelor a devenit, în ultimele două decenii, un eveniment cultural de referință și un fenomen social, atrăgând aproximativ un milion de persoane la nivel național. Inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronat de Consiliul Europei, UNESCO și Consiliul Internațional al Muzeelor, evenimentul este organizat în România de Rețeaua Națională a Muzeelor, membră a Network of European Museum Organisations (NEMO), scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel