MAE, preocupat de declarațiile președintelui Comisiei de la Veneția

Gianni Buquicchio
Gianni Buquicchio

Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, a luat o poziție tranșantă față de anumite presiuni exercitate  asupra Curții Constituționale. MAE a luat notă de aceste poziții și a contactat secretariatul Comisieipentru o comunicare exactă a informaţiilor ce au determinat declaraţia lui Gianni Buquicchio.

 "MAE a luat notă cu preocupare de elementele cuprinse în declaraţia Preşedintelui Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) a Consiliului Europei, dl Gianni Buquicchio, din 7 august 2012. MAE împărtăşeşte pe deplin poziţia exprimată de Preşedintele Comisiei de la Veneţia, potrivit căreia orice presiune asupra oricărei instanţe, fie ea constituţională sau ordinară, în scopul influenţării deciziilor sale sau în orice alt scop, este absolut inadmisibilă", se arată într-un comunicat al MAE.

Poziția președintelui Comisiei de la Veneția a fost determinată de o reclamație venită din partea judecătorilor Curții Constituționale, care au denunțat,    pentru a doua oară în decurs de o lună,  presiunile și amenințările autorităților statului și a partidelor politice din România asupra lor, drept pentru care forul internațional a făcut marți apel către acestea să se abţină și să respecte independența Curții.

MAE menţionează în comunicat că autorităţile guvernamentale române nu fac şi nu vor face niciun fel de excepţie de la respectarea cu stricteţe a principiului constituţional fundamental al statului de drept care este independenţa justiţiei sau independenţa contenciosului constituţional.

 "Totodată, MAE consideră că este extrem de important – aşa cum arată şi Preşedintele Comisiei de la Veneţia în declaraţia sa – ca nicio presiune politică să nu fie exercitată asupra judecătorilor. În cazul, absolut regretabil, al unor ameninţări împotriva integrităţii judecătorilor, vor fi aplicate în modul cel mai strict şi ferm prevederile legale corespunzătoare, în acest scop fiind esenţial ca acestea să fie aduse imediat la cunoştinţa autorităţilor de resort. MAE reaminteşte că în cazul ameninţărilor la care a fost supusă, cu ceva timp în urmă, doamna judecător al Curţii Constituţionale, Aspazia Cojocaru, autorităţile competente ale statului au declanşat prompt procedurile penale corespunzătoare şi îşi exprimă speranţa că acestea se vor finaliza în cel mai scurt timp, iar făptuitorii vor suferi rigorile legii", menţionează MAE.

 În comunicat se adaugă că "în urma instrucţiunilor Centralei MAE, Reprezentanţa Permanentă a României la Strasbourg a contactat de urgenţă secretariatul Comisiei de la Veneţia pentru comunicarea exactă a informaţiilor care au determinat declaraţia Preşedintelui Comisiei de la Veneţia a Consiliului Europei, dl Gianni Buquicchio, din 7 august 2012, astfel încât autorităţile române competente să fie în măsură să ia măsurile legale care se impun".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel