Liceul romano-catolic. Ungaria salută măsurile României

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a salutat luni "abordarea și măsurile" luate de premierul român Mihai Tudose în legătură cu situația Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureș, menționând însă că problema nu este rezolvată, transmite MTI.

Șeful diplomației ungare a calificat drept pozitive abordarea și măsurile luate de șeful guvernului României, dar a adăugat că tot ce s-a obținut astfel a fost ca elevii maghiari de la liceul care a fost închis să frecventeze o altă școală maghiară. "Clar, problema nu se încheie aici", a spus ministrul ungar de externe, precizând că, până când chestiunea va fi reglementată, Ungaria va refuza să susțină candidatura României la OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică).

Peter Szijjarto a făcut aceste remarci în cadrul unei conferințe de presă în care a anunțat că guvernul de la Budapesta va face apel la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), la ONU și la comisarul Uniunii Europene pentru politica de vecinătate și negocierile de extindere pentru a lua măsuri în privința legii ucrainene a educației, care restrânge drepturile minorităților la învățământ în limba maternă. El a subliniat că este de datoria Ungariei să-i protejeze pe toți maghiarii, indiferent dacă trăiesc în țară sau în străinătate.

Potrivit ministrului ungar de externe, noua lege a învățământului din Ucraina pune în pericol funcționarea unui număr semnificativ de școli maghiare din regiunea Transcarpatia (vestul Ucrainei) și încalcă angajamentele internaționale ale Kievului. Szijjarto a punctat că Budapesta este pregătită să facă apel la toate forurile internaționale pentru a bloca punerea în aplicare a acestei legi "revoltătoare", care "face practic imposibil învățământul în limbile minorităților începând din clasa a V-a". Ungaria nu va mai susține nicio inițiativă ucraineană sau cauze importante pentru această țară în cadrul organizațiilor internaționale, a mai spus șeful diplomației ungare, conform Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel