Iohannis, critici adresate Parlamentului. Ce spune Blaga

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat luni Parlamentul, arătând că este neplăcut surprins că în unele speţe imunitatea parlamentară este folosită pentru blocarea cererilor Justiţiei, atenționarea fiind, în opinia liderului liberal Vasile Blaga, perfect îndreptățită.

"În planul politicii noastre interne, în ceea ce priveşte consolidarea statului de drept, independenţa justiţiei şi lupta anticorupţie, angajamentul meu rămâne neschimbat şi cât se poate de ferm: determinarea pentru întărirea statului de drept vine din convingerea că o consolidare a progreselor în aceste domenii este în beneficiul cetăţenilor noştri. Sunt neplăcut surprins de faptul că în anumite speţe încă nu s-a înţeles că imunitatea parlamentară nu are voie să fie folosită pentru blocarea cererilor Justiţiei, aşa se face că în materie de răspuns la solicitările Justiţiei, după câţiva paşi înainte recunoscuţi de toată lumea şi aşteptaţi de cetăţeni, urmează unul înapoi, care pune din nou în discuţie credibilitatea Parlamentului şi voinţa unor raporturi corecte cu justiţia", a declarat, luni, președintele Iohannis de la tribuna forului legislativ.

El a subliniat că România se află pe un drum ireversibil în privinţa statului de drept şi a independenţei justiţiei. 

"Consolidarea statului de drept şi independenţa justiţiei sunt angajamente ferme la nivelul societăţii şi trebuie să fie reflectate şi în raporturile dintre Parlament, ca for reprezentativ suprem, şi justiţie", a adăugat șeful statului. 

Blaga: Preşedintele are dreptate; Parlamentul să-şi facă datoria privind cererile din partea justiţiei

Co-președintele PNL, Vasile Blaga, întrebat ulterior cum comentează faptul că şeful statului a atras din nou atenţia că Parlamentul a respins o cerere a justiţiei, a declarat: "Avea perfectă dreptate domnul preşedinte. Acum, zilele următoare mai sunt câteva solicitări. Măcar acum Parlamentul să-şi facă datoria, pentru că, nu vedeţi, o astfel de situaţie pune sub semnul întrebării o muncă uriaşă a multor oameni, paşi foarte mulţi care s-au dus în direcţia unor rezultate foarte bune şi în justiţie şi a altor structuri, care contribuie la tot ceea ce înseamnă raportul MCV. Şi, iată, o astfel de situaţie te duce doi paşi înapoi', a explicat co-preşedintele PNL.

În completare, co-preşedintele PNL Alina Gorghiu a spus că problema este că 'atunci când vin solicitări de ridicare a imunităţilor, (...) fiecare se ascunde în spatele unui vot secret cu bile'.

'În realitate putem să evităm toată această problemă dacă (...) PSD ar înţelege că e important să voteze acel proiect legislativ depus de noi în Parlament, cred că se fac vreo doi ani de zile, prin care cerem două lucruri simple: unul - ca toată procedura de ridicare a imunităţii să se realizeze în 48 de ore şi al doilea - votul să fie unul asumat, la vedere. (...) Şi repet asta ca să priceapă cine trebuie. Nimeni nu spune că persoanele pentru care vin diverse solicitări în Parlament sunt vinovate, dar cred că fiecare dintre ele trebuie să-şi expună punctul de vedere şi să susţină poziţia în faţa instanţei de judecată. Nu trebuie să fie această atitudine cumva cenzurată de Parlament. Votaţi stimaţi domni de la PSD proiectul şi n-am mai avea acest discurs dublu. Iese domnul Dragnea pe hol şi vă spune că PSD va vota, se duce în sală, surpriză, nu trece nicio cerere', a arătat Alina Gorghiu, citează Agepres.

Citește și: Ponta nu a vrut să-l asculte pe Iohannis în Parlament. Ce spune Ciutacu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel