Un fotograf american a publicat pe contul său de Facebook imagine emoționantă pe care a făcut-o în București, la Revoluție.
Peter Turnley povestește că a ajuns în România cu un convoi de ajutoare trimis din Franța. La un moment dat, convoiul a fost oprit de protestatari.
”M-am uitat la ei. Ridicau mâna în aer în semn de fericire că dictatura lui Ceaușescu a căzut. În mulțime l-am văzut pe bărbatul acela, care avea o expresie incredibilă pe față: bucurie combinată cu groază (...) În 1990 m-am întors în România să pozez primele alegeri libere. Am stat la hotelul Intercontinental., unde am stat de câteva ori și în timpul lui Ceaușescu. Obișnuit cu dictatura, eram atent. Pe vremea lui Ceaușescu nu mi-am lăsat niciodată filmele cu fotografii la vedere. Într-o zi, când mă întorceam la hotel am văzut un bărbat stând lângă ușa camerei mele. Mi s-a părut suspicios, dar când m-am uitat la el mi-am dat seama că este bărbatul din fotografia pe care am făcut-o la Revoluție. Am încercat să vorbesc cu el, dar nu vorbea engleză așa că m-am dus în recepția hotelului să găsesc un translator.
Bărbatul ținea un ziar în mână în care era publicata fotografia cu el. Scria numele meu sub fotografie așa că a sunat la ambasada SUA să întrebe cum ar putea să mă găsească. I-au zis să încerce la Intercontinental.
L-am întrebat ce a simțea atunci. Mi-a zis că tocmai ce ieșise din tură și plecase de la fabrică să protesteze pe străzi. În drum spre centrul Bucureștiului a văzut o mașină plină cu oameni morți. Era fericit că scăpase de Ceaușescu, dar nu putea să nu se gândească la familiile celor morți din mașină.
Întâmplător aveam fotografia respectivă la mine. I-am semnat-o și i-am dat-o. Sunt câteva expresii și chipuri pe care le vezi o dată în viață și nu le uiți niciodată”, a scris Peter Turnley.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu