Gelu Vișan: Blaga şi Berceanu patronează mafia banilor publici

Fostul deputat PDL, Gelu Vișan, a adus acuzații grave, miercuri seara la România TV, la adresa președintelui liberal-democrat, Vasile Blaga și a lui Radu Berceanu. Vișan a declarat că cei doi lideri PDL patronează mafia banilor publici, dezvăluind și cum funcționează sistemul contractelor oferite cu dedicaţie la ordinele liderilor politici.

Sumele de care a vorbit Vișan sunt greu de digerat pentru un om obișnuit. "România este la un prag la care se sufocă politic şi economic, din cauza corupţiei", a declarat acesta, făcând următoarea demonstraţie: "Avem 2.000 de candidaţi pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie, iar din aceştia cei care contează cu adevărat sunt cam 1.000. Campania electorală costă între 200.000 şi 500.000 euro pe candidat. Să luăm o medie de 300.000 euro, ceea ce înseamnă 300 milioane euro bani care se cheltuiesc în campania electorală, peste ceea ce este oficial, adică bani negri.

 Banii aceştia nu sunt identificaţi în niciun act. Ei sunt bani privaţi, luaţi de la mari societăţi comerciale, care după alegeri trebuie să se întoarcă înapoi la aceste societăţi. Bineînţeles, trebuie să se întoarcă tot sub formă de bani negri şi se întorc prin contracte publice care le sunt atribuite. Comisionul la contracte publice este între 2,5 şi 5 la sută. Să facem o medie de 3%, asta înseamnă că de cel puţin 30 de ori trebuie să primească valoare a contractelor, ca să întoarcă la negru 3%.

 Se merge pe societăţile comerciale foarte mari, pe profitul maxim de 7%. Adică o societate care prinde un contract de 40-50 de milioane pe o lucrare publică e obligată, datorită concurenţei, să aibă un profit de 7%. Dacă ţie îţi întoarce 3% ţie, celei care ai ajutat-o, din profitul ei de 7%, asta înseamnă că mai rămâne cu 4%. Şi dacă lucrul acesta nu-l face, pentru că nu are cum, se duce direct şi atacă lucrarea: face terasamentul prost, în loc să pună piatră spartă pune refuz de ciur, e un întreg sistem aici.

 Un comision de 3% înseamnă 9 miliarde de euro, în lucrări, ca să acopere cei 300.000 euro investiţi în campanie. Patronii acestor societăţi vor să câştige şi ei cel puţin dublu, dar şi politicianul vrea să iasă în profit, astfel că într-un ciclu electoral această sumă se triplează, cel puţin. Astfel, valoarea minimă a unui contract de acest fel, pe un segment de economie de piaţă în România, ajunge la 27 miliarde de euro", a continuat demonstrația fostul deputat PDL.

 Gelu Vişan a dat şi un exemplu concret în acest sens, cel al firmei doljene Tehnologica Radion, care în 2010 a câştigat o licitaţie publică pentru "întreţinerea multi-anuală iarnă-vară, cu întreţinere pe timp de iarnă, bazată pe criterii de performanţă, legată de condiţiile meteorologice în perioada 2010-2014, pentru Direcţia de Drumuri Craiova".

 Valoarea contractului este de 148 milioane lei (aproximativ 40 milioane euro). "E firma controlată, dirijată, plimbată către banii publici de Vasile Blaga", a spus Gelu Vişan, la România TV.

 "Legătura e veche, de vreo 7-8 ani de zile", a cumpletat politicianul. "Când Vasile Blaga pune mâna pe telefon şi sună un primar şi spune "Vezi că vine domnul cutare la tine, cu firma Tehnologica", vi se pare o dovadă de ajuns pentru a stabili această legătură? Blaga acţionează prin interpuşi, nu este atât de copil să se afişeze direct. De asemenea, firma Straco e controlată de Radu Berceanu", a mai dezvăluit Gelu Vişan.

Gelu Vișan și-a dat recent demisia din PDL, acesta fiind repede cooptat de Dan Diaconescu pentru a candida în Colegiul 8 Băilești, din Dolj pentru Camera Deputaților.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel