Fiul dictatorului libian Muammar al-Gaddafi va candida la președinția Libiei / VIDEO

Fiul dictatorului libian Muammar al-Gaddafi va candida la președinția Libiei  /  Sursă foto: Pixbay
Fiul dictatorului libian Muammar al-Gaddafi va candida la președinția Libiei / Sursă foto: Pixbay

Saif al-Islam Gaddafi s-a înregistrat în cursa prezidențială pentru scrutinul din 24 decembrie 2021.

Saif al-Islam Gaddafi, fiul fostului lider al Libiei Muammar Gaddafi, s-a înregistrat în cursa prezidențială pentru alegerile din decembrie din țară, a declarat un oficial al comisiei electorale.

„Saif al-Islam al-Gaddafi și-a înaintat candidatura pentru alegerile prezidențiale biroului Înaltei Comisiei Electorale Naționale din orașul Sebha”, se precizează într-o declarație a comisiei.

Gaddafi este una dintre cele mai proeminente figuri care se așteaptă să candideze la președinție, având contracandidați pe comandantul Khalifa Haftar, pe prim-ministrul Abdul Hamid Dbeibah și pe președintele parlamentului Aguila Saleh.

Imaginile distribuite pe rețelele de socializare îl înfățișează pe Gaddafi purtând ochelari, un halat și turban tradițional, semnând documente la centrul de înregistrare din orașul Sebha, duminică.

În ciuda sprijinului public al majorității facțiunilor libiene și a puterilor străine pentru alegerile din 24 decembrie, votul este încă incert, deoarece entitățile rivale se ceartă cu privire la reguli și program. O conferință majoră de la Paris a convenit, vineri, să-i sancționeze pe cei care perturbă sau împiedică votul, dar încă nu există un acord privind regulile care să decidă cine ar trebui să poată candida.

Saif al-Islam Gaddafi a fost condamnat la moarte

Alegerile sunt considerate ca un moment cheie într-un proces de pace susținut de Națiunile Unite pentru a pune capăt unui deceniu de haos regional, după revolta din 2011, susținută de NATO, împotriva lui Muammar Gaddafi.

Epoca Gaddafi a rămas în memoria colectivă ca fiind una cu o autocrație dură, în timp ce Saif al-Islam Gaddafi și alte figuri nu au făcut parte din conducerea statului în ultimii ani, acestora fiindu-le dificil să capitalizeze electorat.

Saif al-Islam Gaddafi a acordat un interviu pentru New York Times la începutul acestui an, dar nu a făcut încă nicio apariție publică vorbind direct cu libienii.

Gaddafi a fost judecat în lipsă în 2015 de un tribunal din Tripoli la care s-a prezentat prin videoconferință de la Zintan. El a fost condamnat la moarte pentru crime de război, inclusiv uciderea protestatarilor în timpul revoltei de acum un deceniu, dar ulterior a fost grațiat. El este căutat și de Curtea Penală Internațională pentru presupuse crime împotriva umanității, scrie AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel