Atac terorist Istiklal, Istanbul, 13 noiembrie 2022. A fost executat de o femeie: Sunt 6 morți și 81 de răniți/ Imagini dramatice

foto ilustrativ pexels
foto ilustrativ pexels

O explozie puternică a avut loc în Istanbul. Sunt peste 80 de răniți, dar și morți. 

UPDATE: Atentatul terorist a fost executat de o femeie, a declarat, la o conferinţă de presă, vicepreşedintele Turciei, Fuat Oktay, relatează agenţiile AFP şi EFE.

”Conform primelor informaţii, atacatorul ar fi o femeie”
, a spus vicepreşedintele turc, citează Agerpres, fără a preciza dacă este vorba despre o femeie kamikaze, el menţionând doar că aceasta a detonat bomba.

”Avem până în prezent şase morţi, dintre care patru au decedat pe loc. Sunt 81 de răniţi, dintre care doi în stare gravă”
, a mai spus Oktay. 

UPDATE: ”Suntem profund întristaţi de veştile îngrozitoare care vin din Istanbul. Condoleanţe tuturor celor care au pierdut persoane dragi în această tragedie şi însănătoşire grabnică celor răniţi. România este alături de poporul din Turcia în aceste momente dificile” a transmis președintele Klaus Iohannis. 

UPDATE: Precizările MAE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că, până în prezent, nu au fost identificaţi cetăţeni români printre victimele atentatului din Istanbul, iar la nivelul Consulatului General nu au fost recepţionate solicitări de asistenţă consulară în legătură cu acest incident.

Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Consulatului General al României la Istanbul, s-a autosesizat în urma informaţiilor apărute în mass-media locale cu privire la explozia produsa în zona pietonala Istiklal din Istanbul şi a întreprins demersuri pe lângă autorităţile locale pentru a obţine informaţii suplimentare cu privire la cetăţenia, identitatea şi situaţia persoanelor afectate, precum şi circumstanţele producerii incidentului.

"Reprezentanţii Consulatului General al României la Istanbul continuă dialogul cu autorităţile locale, fiind pregătiţi să acorde asistenţă consulară, dacă situaţia o va impune, conform competenţelor legale şi în funcţie de solicitări", au transmis reprezentanţii Ministerului de Externe.

MAE reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Istanbul +90 212 3583541, +90 212 3580516, +90 212 3583537, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al oficiului consular: +90 533 5420695.

UPDATE: Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că explozia de pe strada Istiklal din Istanbul a fost cauzată de un ”atac cu bombă”, adăugând că șase persoane au murit în incident.

Vorbind înainte de plecarea sa la summitul G-20 din Indonezia, duminică, Erdogan a spus că explozia a fost un ”atac perfid” iar autorii acesteia vor fi pedepsiți.

Alți 53 au fost răniți, potrivit informațiilor pe care le-a primit de la guvernatorul Istanbulului.

---- 

UPDATE: Cel puţin 6 persoane au fost ucise şi 58 rănite într-o explozie puternică ce a avut loc duminică după-amiază pe artera comercială foarte frecventată Istiqlal din centrul metropolei turce Istanbul, relatează presa locală citată de AFP şi Reuters.

UPDATE: O imagine dureroasă de la locul atacului arată un cărucior de copii doborât la pământ. 

UPDATE: Bilanțul a crescut la 6 morți și 53 de răniți, a anunțat Radu Tudor, la Antena 3. 

Președintele Turciei se adresează acum națiunii, după explozia care a provocat haos în Istanbul. ”Aceia care încearcă să ia națiunea turcă ostatică prin teroare nu vor reuși” a spus Erdogan, conform sursei citate. 

---- 

UPDATE: Ultimul bilanț comunicat vorbește despre 4 morți și 38 de răniți, au anunțat autoritățile. 

Atenție! Sunt imagini cu un puternic impact emoțional. 

Cinci procurori au fost desemnați să investigheze explozia, conform agenției de presă de stat Anadolu.

UPDATE: Mai mulți oameni au murit în explozia de la Beyoglu, conform guvernatorului, scrie thenationalnews.com

O explozie puternică a avut loc în Istanbul pe o arteră pietonală aglomerată. Guvernatorul Ali Yerlikaya a declarat că există morți și răniți în urma unei explozii ce a avut loc în jurul orei locale 16.20. Serviciile de urgență au fost trimise la fața locului, pe bulevardul Istiklal, aproape de Piața Taskim a orașului.

Cauza exploziei nu a fost confirmată de oficiali. Presa locală scrie că este suspectat un atentat sinucigaș. 

Zona în care a avut loc explozia este una dintre cele mai aglomerate străzi comerciale a orașului, fiind un loc frecventat de turiști, în apropiere fiind și cele mai apreciate atracții turistice ale orașului. Localnicii de la fața locului au spus că magazinele au fost închise și zona a fost izolată de poliție, paramedicii și pompierii trimiși în zonă. 

Imagini video au arătat rezidenți panicați fugind, dar și mai multe persoane întinse la pământ.

În trecut, orașul a mai fost vizat de atacurile ISIS. În 2017, 39 de persoane au fost ucise după ce bărbați înarmați au deschis focul în clubul de noapte Reina din cartierul Ortakoy. În 2016, ISIS a atacat și aeroportul Ataturk, ucigând 41 de persoane. 

”Am locuit în Istanbul un an și jumătate și pot să vă confirm că-n acea zonă zi și noapte sunt turiști, sunt cetățeni care încearcă să-și petreacă timpul” a spus fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu, la Antena 3, unde a precizat că situația din Turcia este una extrem de grea, cu o inflație ce a ajuns la 80%, în timp ce președintele Recep Tayyip Erdogan externalizează problemele interne. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel