Estul Ucrainei rămâne fără curent electric

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Partea de est a Ucrainei rămâne fără curent electric, în zona Harkov. 

Părţi importante din estul Ucrainei erau afectate duminică seara de întreruperi de curent, au anunţat responsabili ucraineni, transmit Reuters, Agerpres şi AFP.

Responsabili ucraineni din Harkov (nord-est), al doilea oraş din ţară, şi din regiunile Doneţk şi Sumî (est) au difuzat pe reţelele sociale comunicate în care informează despre astfel de întreruperi.

Jurnalişti ai AFP au constatat de asemenea întreruperi de curent în oraşul Kramatorsk din est.

Citește și articolul: Putin s-a plâns lui Macron. I-a cerut președintelui Franței să nu mai livreze arme Ucrainei 

Centrala nucleară Zaporojie a fost oprită complet

Energoatom, operatorul ucrainean al centralei (ZNPP), anunță că operaţiunile la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul forţelor ruse, au fost oprite complet, transmite Aerpres, citând Reuters.

Energoatom a informat că unitatea şase a fost deconectată de la reţeaua de alimentare cu energie electrică. Ucraina a declarat miercuri că ar putea să fie nevoită să închidă centrala nucleară Zaporojie şi le-a cerut locuitorilor din zonele adiacente să se evacueze pentru propria lor siguranţă.

Iar vineri, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a informat în legătură cu o "întrerupere totală a energiei electrice" în oraşul ucrainean Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, situaţie care "pune în pericol siguranţa operaţiunilor" centralei.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de bombardarea centralei, riscând un dezastru nuclear. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut demilitarizarea zonei din jurul centralei. 

Șeful Energoatom din Ucraina: Rusia încearcă să ”fure” centrala nucleară

Șeful operatorului de energie atomică din Ucraina a acuzat joi Rusia că a încercat să ”fure” cea mai mare centrală nucleară din Europa, întrerupând-o de la rețeaua electrică ucraineană și lăsând-o în pragul unui dezastru de radiații.

”Centrala nucleară Zaporojie a rămas fără sursă exterioară de energie electrică de luni și primește energie pentru propriile sisteme de siguranță de la singurul dintre cele șase reactoare ale sale care rămâne operațional”, a declarat șeful Energoatom, Petro Kotin, pentru Associated Press.

”Încercăm să menținem această unitate în funcțiune cât mai mult posibil, dar în cele din urmă va trebui să fie oprită și apoi stația va trece la generatoare diesel”, a spus el, adăugând că astfel de generatoare sunt ”ultima apărare a stației înaintea unei radiații accident."

Ucraina și Rusia au făcut schimb de vină pentru bombardarea care a deteriorat părți ale centralei, precum și liniile de transport care o conectează la rețeaua de electricitate a Ucrainei și furnizează energie pentru sistemele de răcire esențiale necesare pentru a preveni o topire.

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a ONU, Rafael Grossi, a avertizat în această săptămână Consiliul de Securitate al ONU că ”ceva foarte, foarte catastrofal ar putea avea loc” la centrală și a cerut Rusiei și Ucrainei să înființeze o ”zonă de protecție a securității nucleare” în jurul ei. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel