Eroi români, omagiați în Franța în prezența Casei Regale

Mărturii cutremurătoare despre al doilea Război Mondial
Mărturii cutremurătoare despre al doilea Război Mondial

Ceremonie impresionantă la Soultzmatt, în Franţa, unde au fost omagiaţi cei aproape 700 de prizonieri de război, care odihnesc în cimitirul militar românesc. 

Cimitirul se află pe locul unui fost lagăr în care, în urmă cu o sută de ani, nemţii au încarcerat peste 2500 de soldaţi români, pe care-i foloseau la muncă. Militarii au fost torturaţi şi înfometaţi.

2344 de soldaţi români au murit în captivitate din cauza torturilor, a frigului, înfometării, a muncilor istovitoare, a lipsei de igienă şi de asistenţă medicală, în Alsacia şi Lorena, în 1917. Aproape 700 dintre ei sunt înmormântaţi la Soultzmatt.

Pe terenul fostului lagăr, donat de Franţa României, au fost amenjate un cimitir şi un monument din dorinţa Reginei Maria şi a Regelui Ferdinand.

La cemenoniile de comemorare organizate de autorităţile locale şi de Consulatul României au participat şi reprezentanţii Casei Regale.

Sunt localnici care încă mai păstrează obiecte şi lucruri personale ale prizonierilor, pe care le-au primit de la strămoşii lor. Aceştia le-au expus pentru a păstra vie memoria înaintaşilor care şi-au pus viaţa în pericol pentru a-i hrăni pe ascuns pe soldaţii români, informează TVR.

La căderea nopţii, în Cimitirul Militar Românesc va avea loc un spectacol de lumini şi sunet, printre crucile identice, multe rămase pentru totdeauna fără nume.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel