Descoperire științifică despre pisici. Felinelor le place să stea în cutii iluzorii / FOTO+VIDEO

Descoperire științifică despre pisici. Felinelor le place să stea în cutii iluzorii / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Descoperire științifică despre pisici. Felinelor le place să stea în cutii iluzorii / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Oamenii de știință au descoperit informații noi despre modul în care pisicile percep iluzia unor structuri tridimensionale.

Orice iubitor de pisici este familiarizat cu ciudățeniile lor, cum ar fi bucuria de a da jos lucrurile de pe mese și o dragoste înnăscută pentru a sta în spații închise. Totuși, aceasta din urmă se poate aplica chiar dacă acel spațiu este doar un contur bidimensional al unui pătrat pe podea.

Într-un studiu științific efectuat în timpul pandemiei COVID-19, cercetătorii au folosit dorința pisicilor de a sta în spații închise pentru a testa modul în care mințile lor mici percep o iluzie vizuală. Iluzia a fost pătratul Kanizsa: patru forme orientate astfel încât să arăte ca și cum ar forma patru colțuri ale unui pătrat, determinând privitorul să perceapă un pătrat care nu este de fapt acolo.

Proprietarii de pisici implicați în studiu au fost obligați să filmeze răspunsul pisicilor în condiții controlate în mod rezonabil pentru a evita influențarea alegerilor animalelor. În timp ce peste 500 de pisici au fost inițial înscrise, setul de date finale s-a redus la 30 de oameni de știință care au reușit să finalizeze toate studiile necesare.

"Pisicile din acest studiu au stat sau s-au așezat în interiorul pătratului Kanizsa mai des, dezvăluind susceptibilitatea la contururi iluzorii și susținând ipoteza noastră că pisicile tratează un pătrat iluzoriu așa cum fac un pătrat real", au supus cercetătorii.

Cercetătorii notează că rezultatele studiului au fost limitate de dimensiunea redusă a eșantionului final, dar munca lor se adaugă cercetărilor anterioare care au descoperit că pisicile răspund la iluziile vizuale ale contururilor, precizează ScienceAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel