Deschiderea „Capitalei Europene a Culturii”, în beznă. Fritz (USR), primarul de la Timișoara, spune că... e semn bun / UPDATE

Timișoara
Timișoara

S-a luat curentul la Timișoara în timpul ceremoniei oficiale de deschidere a Capitalei Culturale a Europei. În sala Operei era și premierul Nicolae Ciucă.

UPDATE: Reprezentanții E-Distribuție Banat au explicat de ce a fost acea pană de curent. Defecțiunea nu a avut legătură cu rețeaua distribuitorului de energie electrică.

„Defecțiunea care a dus la întreruperea pentru câteva minute a alimentării cu energie electrică a Operei Naționale Române din Timișoara a avut loc în instalația interioară a Operei, nu în rețeaua distribuitorului de energie electrică”, au declarat reprezentanții E-Distribuție Banat.

Știrea inițială:

Moment „special” la Timișoara în timpul ceremoniei oficiale de deschidere a Capitalei Culturale a Europei 2023. Sala Operei, plină de oficialități și invitați, a fost cufundată brusc în beznă în urma unei pene de curent. Ca o ironie a sortii, sloganul TM2023 este tocmai „Lumineaza orașul prin tine! Shine your light, Timișoara!”

Tocmai se încheiaseră discursurile oficiale, între care și cel al premierului Nicolae Ciucă, iar cei prezenți urmăreau un concert, când luminile s-au stins, scrie OpiniaTimisoarei.

Primarul Timișoarei crede că totul e un semn de succes, reamintind că și, la Sibiu, în 2007 a picat curentul la festivitatea de deschidere.

„A fost o sărbătoare demnă. Important e că au fost totuși reprezentanții Guvernului, ai Comisiei Europene, și toată lumea a transmis acest mesaj că Timișoara în acest an va străluci și va reprezenta România și Europa pe scena lumii.


A fost foarte interesant. Trebuie să spun că, în 2007, la ceremonia de deschidere (la Sibiu, n.r.) a picat curentul și mi-a povestit consilierul prezidențial Sergiu Nistor că, dacă pică curentul, e un semnal bun pentru succesul anului. Și ce s-a întâmplat? A picat curentul… dar în perioada unui concert care oricum era cu lumini mai liniștite și lumea a crezut că face parte din spectacol și apoi ne-am dat seama că a picat curentul. Toată lumea a crezut că făcea parte din spectacol și artistul ne-a mulțumit după aia că totul a făcut sens în acel moment”, a declarat primarul Timișoarei Dominic Fritz.

Și în urmă cu o săptămână, actorii au rămas fără lumină

În Timișoara anului 2023, condusă de Fritz (USR), actorii țin spectacolul la lumina telefoanelor spectatorilor, după ce au rămas în beznă.

Pe 9 februarie 2023, Sala Mare a Teatrului Național din Timișoara a rămas, pentru o vreme, în beznă. Pe scenă se derula scena finală din prima parte a spectacolului „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, în regia Adei Lupu Hausvater. 

Un accident, o pană de curent căzută într-un moment nepotrivit s-a transformat într-o splendidă lecție despre legătura fundamentală care există între actorii de pe scenă și spectatorii din sala de spectacol. Aprinzând lanternele telefoanelor mobile, publicul a luminat scena, iar spectacolul a continuat în sclipirea a sute de leduri. 

Continuarea spectacolului de către actorii Teatrului Național din Timișoara la lumina lanternelor din telefoane a fost o alegere asumată de publicul Teatrului Național, răspuns pe care spectatorii l-au dat binecunoscutului actor timișorean Ion Rizea, interpretul rolului Nae Cațavencu, în dubla lui calitate de actor și director general adjunct. 

Iluminarea scenei finale de către public, susținerea jocului actorilor prin lumina telefoanelor mobile ale publicului Teatrului Național are o încărcătură uriașă: dovedește că  România se dezvoltă cu adevărat prin cultură, că opțiunea pentru teatru înseamnă civism, că – dincolo de toate exemplele negative – societatea este mult mai educată și mai implicată organic decât ne-ar lăsa să mai credem stridențele din spațiul public. 

Cufundarea în întuneric a Sălii Mari a Teatrului Național a declanșat – iată – lumina. Reacția aproape instantanee a publicului dovedește fără putință de negare că nu întâmplător Timișoara este Capitală Europeană a Culturii în 2023, că Timișoara este orașul în care implicarea spectatorului, a cetățeanului în actul performativ reprezintă un reflex natural, cultural și este nemijlocită.

Aseară, 9 februarie 2023, Teatrul a demonstrat că oamenii din sala de spectacol sunt împreună cu adevărat, în cel mai profund, pozitiv și veritabil sens al cuvântului. VEZI VIDEO AICI - https://www.dcnews.ro/in-timisoara-anului-2023-condusa-de-fritz-usr-actorii-tin-spectacolul-cu-lumina-de-la-telefoanele-telespectatorilor-dupa-ce-au-ramas-in-bezna-video_905012.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel