O clădire veche de peste un secol din Caracal, ce i-a aparţinut lui Hagiescu-Mirişte, cel mai mare colecţionar de artă din fostul judeţ Romanaţi, va fi restaurată şi transformată în muzeu de etnografie.
Viceprimarul municipiului Caracal, Octavian Stănescu, a precizat că a fost aprobată finanţarea pentru proiectul de restaurare, consolidare, echipare şi dotare a Muzeului de Etnografie "Hagiescu Mirişte", care se va face prin Programul Operaţional Regional, iar în perioada următoare, primarul municipiului, Liviu Radu, va semna contractul de finanţare.
"Această clădire de patrimoniu, în prezent dezafectată şi în degradare, va fi restaurată cu fonduri europene printr-un proiect de aproape şase milioane lei, depus prin POR, care a fost aprobat pentru finanţare. Clădirea, veche de peste un secol, aparţine acum municipiului şi este cunoscută drept casa Hagiescu-Mirişte, după numele fostului proprietar, colecţionar de artă, care a cumpărat-o atunci când era în ruină şi a refăcut-o la începutul secolului trecut cu dorinţa să fie transformată în muzeu", a precizat Octavian Stănescu.
În cartea "Poveştile Caracalului", profesorul Dumitru Botar menţionează că Hagiescu-Mirişte a fost cel mai mare colecţionar de artă al Caracalului şi Romanaţiului şi în anul 1990 a cumpărat de la Teodor Cazan o casa aproape ruinată, pe care a refăcut-o, dorind să devină muzeu.
"În 1905 avea deja tablouri în toate încăperile. În conţinutul testamentului se precizează că, după moarte, soţia sa Catina (născută Stamatopol) putea să doneze Prefecturii judeţului Romanaţi colecţia de artă, dar 'judeţul să fie dator în aşa împrejurare să păstreze pentru totdeauna această casă, pentru a servi ca muzeu'", se arată în "Poveştile Caracalului".
Municipalitatea din Caracal va mai restaura, tot cu fonduri europene, Muzeul Romanaţiului şi biblioteca din localitate, de asemenea clădiri de patrimoniu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu