Chirieac: Absenţa motorinei de pe piaţă va avea consecinţe sinistre! Chiar dacă decizia aparţine UE, mai pot fi şi derogări dacă economia nu face faţă

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Panică în Guvern, risc de penurie la motorină!

Ne aşteaptă o criză a motorinei? Ce se va întâmpla cu economia ţării? Previziunile sunt sumbre: "Am aflat şi noi că România e intens dependentă de motorina importată din Federaţia Rusă. Credeam că avem rafinării suficiente şi că România produce motorină o cantitate suficientă. Absenţa motorinei de pe piaţă va avea consecinţe sinistre, să ştiţi! Tot transportul de mărfuri, dar şi transportul de călători, se bazează pe motorină, camioanele merg pe motorină, nu cu benzină. La un moment dat se vorbea că 50% din automobilele din România sunt pe motorină, e mai ieftin iar consumul mai mic. Deci, vor fi consecinţe dramatice pentru economia României dacă staţiile Peco nu vor mai avea motorină. Eu sper că domnii de la Guvern au calculat. Este o decizie a Uniunii Europene, dar mai pot fi şi derogări dacă economia ta nu face faţă" a spus Bogdan Chirieac la România TV.

Ieri, ministrul Energiei, Virgil Popescu, scria pe Facebook: "România are astăzi în depozite 1.866.300.000 metri cubi de gaze naturale. Mai mult cu aproape 780 de milioane de metri cubi de gaze decât aveam în perioada similară a anului trecut. În plus, față de importurile care se realizează în prezent, mai avem posibilitatea de a importa un volum adițional de 300 de milioane de metri cubi de gaz azer, posibilitate pe care o putem folosi oricând ar fi nevoie. Sezonul rece este pe final și ne așteptăm să ieșim din iarnă având încă gaze în depozite. Iar pentru iarna următoare vom avea la dispoziție 1 miliard de metri cubi de gaz din Republica Azerbaidjan, potrivit contractului semnat zilele acestea cu Socar. Vom fi bine pregătiți și pentru iarna următoare, așa cum am fost bine pregătiți și pentru aceasta.” 

Citeşte şi Penurie de carburanți: Rămânem fără motorină? Virgil Popescu: Astăzi este prima zi din etapa a doua a pachetului de sancţiuni împotriva Rusiei

Criza motorinei a lovit şi în vecini, Polonia şi Ungaria fiind deja afectate de preţurile crescute la combustibil. La sfârșitul lui 2022, mai multe benzinării mari din Ungaria, inclusiv din capitala Budapesta, se confruntau cu o penurie de combustibil, respectiv de motorină. Și în România, prețul motorinei este mai ridicat decât cel al benzinei, dar raportul acesta nu s-a inversat din 2023. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel