CEDO condamnă Polonia pentru complicitate în cazul închisorilor CIA

Polonia a fost condamnată, joi, de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) pentru implicarea sa în programul închisorilor secrete ale CIA privind presupuși teroriști.

Varșovia a fost condamnată pentru rolul său în torturile suferite pe teritoriul polonez, în anii 2002-2003, de un palestinian și un saudit, înainte ca aceștia să fie transferați la baza americană Guantanamo, unde ei sunt încă deținuți, precizează AFP, potrivit Agerpres.

Cei care au câștigat procesul intentat Poloniei sunt Abu Zubaydah şi Abd al-Rahim al-Nashiri, suspectați de americani că ar fi colaborat cu Al-Qaida, relatează Reuters.

Ei au fost au fost transferaţi într-o astfel de închisoare secretă situată într-o pădure din Polonia, înainte de a fi duşi la baza americană de la Guantanamo, unde sunt deţinuţi şi în prezent. În Polonia, susţin ei, au fost supuşi unui tratament asimilat torturii.

Cei doi erau suspectaţi de americani că ar fi colaborat cu Al-Qaida.

Potrivit Curţii de la Strasbourg, Polonia a încălcat articole ale Convenţiei Europene privind Drepturile Omului ce se referă la interzicerea torturii, dreptul la libertate, dreptul la o anchetă legală normală.

Curtea a ordonat Poloniei să plătească 100.000 de euro în despăgubiri lui al Nashiri şi 130.000 de euro lui Zubaydah, deși oficialii polonezi au negat existenţa închisorilor CIA pe teritoriul statului lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel