Cazul Mahsa Amini. Cinci persoane și-au pierdut viața în protestele izbucnite la nivel național în Iran

Sursă foto: Unsplash (???????? Janko Ferlič)
Sursă foto: Unsplash (???????? Janko Ferlič)

Cinci persoane și-au pierdut viața în Iran, în urma protestelor pentru Mahsa Amini. 

Cinci persoane au fost ucise de forțele de securitate iraniene în timpul protestelor care au fost provocate de moartea tinerei Mahsa Amini, care a murit în custodia poliției, potrivit unei agenții de monitorizare a drepturilor omului. Organizația Hengaw pentru Drepturile Omului, o organizație înregistrată în Norvegia, care monitorizează încălcările drepturilor în Iran, a declarat că cinci persoane au fost împușcate fatal în timpul manifestațiilor din regiunea kurdă a Iranului, luni. Hengaw a spus că alte 75 de persoane au fost rănite în alte orașe în weekend.

Înaltul comisar interimar pentru drepturile omului, Nada Al-Nashif, a emis marți o declarație care arată îngrijorare la „răspunsul violent al forțelor de securitate iraniene” la demonstrații.

Poliția moralității a dus-o într-un centru de reeducare

Între timp, guvernatorul Teheranului, Mohsen Mansouri, i-a acuzat pe protestatari că au atacat poliția și au distrus proprietățile publice, susținând într-o postare de pe Twitter că protestatarii au fost „complet organizați și instruiți să creeze tulburare în Teheran”. CNN nu a putut verifica în mod independent rapoartele despre decese și răniți. Protestele au izbucnit după moartea lui Mahsa Amini, o femeie iraniană în vârstă de 22 de ani, care a murit la Teheran, după ce a fost arestată de Poliția Moralității Iranului săptămâna trecută.

Oficialii iranieni au declarat că Amini a murit vineri după ce a suferit un „atac de cord” și a intrat în comă în urma arestării sale de săptămâna trecută. Cu toate acestea, familia ei a spus că tânăra nu avea nicio afecțiune cardiacă preexistentă. Imaginile de pe camerele de securitate editate lansate de media de stat din Iran au părut să o arate pe Amini în timp ce se prăbușește la pământ într-un centru de „reeducare” unde a fost luată pentru a primi „îndrumare” pentru ținuta ei.

Poliția de Moralitate a Iranului face parte din forțele de ordine ale țării și are sarcina de a pune în aplicare regulile sociale stricte ale Republicii Islamice, inclusiv codul vestimentar care mandatează femeile poartă un hijab în ​​public.

Femeile și-au scos vălul în semn de protest

După ceremonia de înmormântare a lui Amini de sâmbătă, forțele de securitate au lansat gaze lacrimogene asupra protestatarilor din orașul ei natal Saqqez, în provincia kurdă a Iranului, a transmis publicația Fars, în timp ce agenția de presă parțial recunoscută a Iranului, Mehr, a spus că demonstranții cer răspunsuri de la poliție și ar fi aruncat cu pietre în biroul guvernatorului.

Fars a publicat, de asemenea, un videoclip care arată protestatarii dezlănțuiți în capitala provinciei Kurdistan, Sanandaj, duminică târziu, scandând lozinci împotriva oficialilor. Un videoclip distribuit de Uniunea Liberă a Muncitorilor Iranieni îi arăta pe protestatari din Sanandaj scandând „moarte dictatorului”. Un alt videoclip a arătat femei care își scot hijaburile și le flutură în semn de protest la Teheran. Separat, organul de supraveghere online NetBlocks a declarat luni că datele sale în timp real arată o „întrerupere aproape totală a conectivității la internet în Sanandaj”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel