Boc, amenințat cu dosar penal și noi amenzi, dacă nu se conformează

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a fost avertizat de către prefectul județului Cluj, Ioan Gheorghe Vuşcan, să respecte legea în cazul retrocedărilor de teren din livada Palocsay. În caz contrar, Prefectura Cluj ar putea da noi amenzi primarului Emil Boc, urmând să fie depuse denunţuri penale împotriva acestuia.

"La presiunea cetăţenilor înscrişi în audienţe sau a petiţiilor înregistrate, legate de livada Palocsay, Comisia Judeţeană de Fond Funciar Cluj a fost nevoită să ia decizia de amendare a primarului Emil Boc cu 20.000 de lei. Am avut întâlniri repetate cu Emil Boc şi i-am atras atenţia să respecte legea şi să îi pună în posesie pe cei peste 400 de proprietari, în condiţiile în care, din 2003, a fost transferat terenul de la ADS la Comisia Locală de Fond Funciar Cluj-Napoca. Faptul că nu sunt documente legale, aşa cum invoca Emil Boc, e o mare minciună. Ori îl mint membrii comisiei pe Boc, ori el ne minte cu neruşinare. Dacă primarul nu se conformează, îi mai dăm o amendă, o să îi dăm amenzi până se respectă legea", a declarat, marți, prefectul judeţului Cluj, Ioan Gheorghe Vuşcan, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit Mediafax.

Totodată, prefectul județului Cluj l-a avertizat pe Emil Boc că, în cazul în care se vor înregistra situaţii de neaplicare a unor sentinţe definitive şi irevocabile ale instanţei în cazul revendicărilor de teren din livada Palocsay, Prefectura va depune împotriva acestuia "denunţuri penale".

"Am pregătit o adresă pentru Primăria Cluj-Napoca să ne răspundă în scris, cu nume, cine sunt cele peste 400 de persoane care nu au dreptul să intre în posesie. Îi convocăm pe toţi, şi pe Emil Boc, şi să le răspundă. Este vorba despre o suprafaţă totală de 422 de hectare din care 100 de hectare au fost puse în posesie. În cealaltă zonă de ce nu se pun oamenii în posesie?", a mai spus prefectul Clujului.

Ce spune primarul Emil Boc

În replică, primarul Emil Boc a declarat, marți: "Îi reamintesc prefectului că, potrivit Constituţiei, nu există relaţie de subordonare între prefect şi primar. Prefectul este un personaj numit, primarul este o persoană aleasă şi, în consecinţă, îi solicit public să înceteze presiunile pe diverse teme de retrocedări şi să aplice şi să respectăm, cu toţii, doar legea, acolo unde se poate impune o retrocedare", a spus Boc, precizând că nu a primit din partea Comisiei Locale de Fond Funciar Cluj-Napoca propuneri de validare a cererilor de revendicare ale unor foşti proprietari din livada Palocsay.

"Acest proces de retrocedare durează din 2003 tocmai pentru că documentaţia este incompletă. Acolo unde s-a putut s-a retrocedat şi se va retroceda în continuare pe măsură ce documentaţiile se completează. Doar unde există acte legale, punerea în posesie se va face imediat", a subliniat Boc.

"Atâta ştie, atâta poate", a mai spus Emil Boc, întrebat cum comentează afirmaţia lui Ioan Gheorghe Vuşcan potrivit căreia Prefectura va continua să îl amendeze.

Retrocedarea livezii Palocsay tergiversează, acuză prefectul Clujului

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, în calitate de preşedinte al Comisiei locale de fond funciar, a fost amendat de către Comisia judeţeană de fond funciar a Prefecturii Cluj cu suma de 20.000 de lei, pentru "tergiversarea" punerii în posesie a câtorva sute de foşti proprietari ai unei livezi. Notând faptul că "aplicarea legii nu este facultativă", Vușcan susține că doar 80 de foști proprietari ai terenului de peste 1.000 de hectare al livezii Palocsay au fost puși în posesie, însă mai sunt alte 500 de persoane implicate.

În schimb, primarul Emil Boc afirma cu o zi în urmă că "nu retrocedează terenuri la presiunea prefectului, ci doar în baza legii", iar amenda dată de prefectul județului este "mai mult una politică, de dragul de a fi băgat în seamă prefectul, şi va fi atacată în instanţă".

"Se retrocedează terenuri în măsura în care există toate actele legale, adică extras de carte funciară, suprapunere cadastrală şi demonstrarea că persoana care solicitat terenul are dreptul la acel teren. Foarte multe situaţii sunt doar pe hârtie şi enunţiative, nu sunt acoperite de documente juridice. Unde documentele juridice acoperă solicitarea, se merge mai departe", a explicat Boc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel