Benalla, audieri comisia de anchetă. Răspunsul fostului colaborator al lui Macron

Descriere foto:

Alexandre Benalla, fost colaborator al preşedintelui francez Macron, refuză să fie audiat de comisia de anchetă.

Alexandre Benalla, fost colaborator al preşedintelui francez Emmanuel Macron urmărit pentru acte de violenţe, nu va veni în faţa comisiei de anchetă a Senatului înainte de finalizarea anchetei, a anunţat marţi avocatul lui, informează AFP.

'Nu vrea să vină în faţa unei comisii pentru a face declaraţii care i-ar fi reproşate de magistraţi', a declarat Laurent-Franck Lienard la postul de ştiri LCI. Însă Benalla 'acceptă să răspundă la întrebările comisiei senatoriale imediat ce ancheta va fi închisă', a adăuga acesta. Această comisie, ce dorea să-l audieze la 19 septembrie, îşi reia miercuri audierile după pauza de vacanţă. Ea îl va audia pe şeful de cabinet al preşedintelui Macron, marcând astfel revenirea acestui caz în prim-planul scenei mediatice, cea mai gravă criză politică ce îl vizează oe preşedintele francez după alegerea lui, în 2017.

Două moţiuni de cenzură

Cazul a dus la depunerea a două moţiuni de cenzură în parlament, una a dreptei şi una a stângii, într-o unitate excepţională. Cu toate acestea, cele două moţiuni nu au fost adoptate. Cazul Benalla a debutat la 18 iulie, când cotidianul Le Monde a dezvăluit că misteriosul tânăr cu barbă, cu cască de poliţist pe cap, care a molestat două manifestante la 1 mai, la Paris, nu era altcineva decât un colaborator, chiar 'apropiat', al preşedintelui Macron.

Începând de a doua zi, justiţia a declanşat o anchetă, în timp ce la o zi după fapte, la 2 mai, Benalla a fost pur şi simplu suspendat pentru 15 zile, fără ca justiţia să fie informată, contrar unei obligaţii stipulate prin lege. Opoziţia de dreapta şi de stânga a văzut în aceasta o 'disimulare' şi prin urmare 'un scandal de stat'. După ce a fost demis, Benalla a fost inculpat, la 22 iulie. Audierile în faţa comisiilor parlamentare de anchetă s-au succedat o bună parte a verii în faţa camerelor de filmat, alimentând audienţele posturilor de ştiri, inclusiv cu cea a ministrului de interne Gerard Collomb, care a plasat întreaga vină pe Palatul Elysee.


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27