Badantă româncă din Italia, jignită și abandonată pe stradă, după ce i s-a făcut rău la muncă. Angenția de recrutare a mințit-o

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Două persoane domiciliate în Varese, regiunea Lombardia, de la o agenţie de recrutare şi plasare la locul de muncă a personalului casnic sunt acuzate de intermediere ilicită şi asociere infracţională în cadrul unui proces care are loc la Tribunalul din localitate.

Contribuţii neplătite, muncă fără zile libere, salarii inadecvate şi interdicţie absolută de a cere explicaţii. Pedeapsa, excluderea din "cooperativă" şi implicit pierderea locului de muncă. Acestea sunt cele mai grave condiţii reclamate de îngrijitoare.

Aproximativ 30 au lucrat cu agenţia respectivă (italienii numesc aceste agenţii "cooperative"). Trei dintre femei s-au constituit parte civilă în proces, informează luinonotizie.it. Diverse mărturii au fost deja ascultate de judecător în cadrul dezbaterii privind condiţiile de lucru ale îngrijitoarelor şi colaborarea cu cei de la agenţie.

Recent, o avocată româncă a depus mărturie în faţa instanţei şi a povestit cum, în trecut, pe când era doar avocat stagiar, nişte îngrijitoare, conaţionale de-ale sale, i-au cerut ajutor povestindu-i că erau exploatate de agenţia care le găsise de lucru. Avocata româncă a relatat cum într-o zi a fost contactată de fratele uneia dintre badante care i-a spus că sora lui a fost dusă la spital pentru o criză de epilepsie.

Badantă, jignită și abandonată pe stradă, după ce i s-a făcut rău

"Badantei i s-a făcut rău la locul de muncă, iar persoana pe care o asista a crezut că e beată şi a sunat la agenţie", a povestit avocata, scrie Rador, citând rotalianul.com.

Conform acesteia, un angajat al agenţiei, în prezent inculpat în acest caz, s-a deplasat la faţa locului şi a scos-o din casă pe pe îngrijitoare, făcând-o să urce în maşină şi spunându-i printre jigniri că agenţia ("cooperativa") nu mai are nevoie de ea şi că urmează să o ducă la aeroport. Badanta a fost însă lăsată în stradă, lângă o staţie de autobuz unde mai târziu a fost jefuită de bunuri. Ea a fost ajutată de o femeie care a chemat carabinierii, apoi a fost dusă la spital.

"Multe dintre aceste îngrijitoare doreau să dea în judecată agenţia respectivă, dar nu aveau bani să plătească asistenţa juridică şi eu nu aveam încă dreptul să profesez. Le-am ajutat atunci să facă o plângere la Inspectoratul Muncii", a mai adăugat avocata româncă în faţa judecătorului de la Tribunalul din Varese.

În Italia, problema muncii la negru şi a exploatării îngrijitoarelor de bătrâni a fost o problemă cunoscută de-a lungul anilor. Conform rapoartelor, mulţi cetăţeni străini, în special femei, lucrează fără contract în acest sector de muncă şi sunt adesea supuşi unor condiţii de muncă precare.

Badantele sunt adesea angajate prin intermediul unor agenţii intermediare, care le plasează la domiciliul persoanelor care au nevoie de îngrijire. Aceşti intermediari au fost adesea acuzaţi de exploatarea acestor lucrătoare, plătindu-le salarii mici şi profitând de lipsa lor de cunoştinţe în domeniul juridic pentru a le refuza drepturile şi pentru a le pune în pericol starea de sănătate.

Image by Freepik

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel