ANI: Lucia Hossu Longin, în stare de incompatibilitate

lucia_hossu_longin
lucia_hossu_longin

Agenția Națională de Integritate (ANI) susţine că realizatoarea TV Lucica Hossu Longin s-a aflat în incompatibilitate în perioada iunie 2010-martie 2011, deoarece în paralel cu activitatea din CA al TVR a continuat să fie administratorul unei firme, după cum a reieșit în urma procedurilor de evaluare, demarate la data de 19.06.2012.

Potrivit ANI, Lucica Hossu Longin a fost "informată, la data de 26.06.2012, 12.09.2012, despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris". La data de 27.09.2012, Lucica Hossu Longin a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, informează un comunicat ANI.

"Lucica Hossu Longin s-a aflat în stare de incompatibilitate, în perioada 29.06.2010 – 30.03.2011, întrucât a deținut, simultan, atât funcția de membru în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune, cât și funcția de administrator la S.C. LETTI LOU FILM S.R.L., încălcând, astfel, dispoziţiile art. 84), alin. 1, lit. c) din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei", precizează sursa citată.

ANI precizează că "la data de 29.06.2010, Lucica Hossu Longin a fost numită în funcția de membru în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune. De asemenea, în perioada 30.03.2007 – 30.03.2011, Lucica Hossu Longin a deținut funcția de administrator în cadrul S.C. LETTI LOU FILM S.R.L.".

Inspectorii de integritate susţin, coroborând mai multe legi, că membrilor CA al TVR li s-ar aplica acelaşi regim de incompatibilităţi ca miniştrilor şi secretarilor de stat. "Conform prevederilor art. 99, alin.1, lit. k) din Legea nr. 161/2003, membrilor consiliilor de administraţie şi ai comitetelor directoare ale Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune li se aplică dispoziţiile art. 72 şi regimul incompatibilităţilor [...] pentru miniştri şi, respectiv, secretari de stat, precum şi incompatibilităţile prevăzute în legi speciale. Astfel, au fost identificate elemente în sensul încălcării legislației privind regimul juridic al incompatibilităților, deoarece, potrivit dispozițiilor art. 84, alin. (1), lit. c) din Legea nr.161/2003, “Funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu: (...) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la societăţile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, precum şi la instituţiile publice”, argumenttează Agenţia.

"Persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcție sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate, interdicția de 3 ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unei stări de incompatibilitate", precizează documentul ANI.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy