Sondaj CSCI: Românii, mai patrioți pe vremea comunismului

Un sondaj realizat de Centrul de Studii și Cercetări Infopolitic (CSCI) arată că românii erau mai patrioți pe vremea comunismului. 

Potrivit cifrelor din sondaj, 60-70% dintre respondenții la cercetarea sociologică CSCI consideră că românii erau mai patrioți pe vremea comunismului, răspuns dat mai ales de cei trecuți de 45 de ani, de cei care locuiesc în sate și de etnicii români.

Trei sferturi asociază protecția mediului cu noțiunea de patriotism, mai ales bărbații și pensionarii, indiferent de preferința politică, în timp ce tinerii, mai puțin. 

Sondajul arată, de asemenea, că sancționarea "manifestărilor ne-patriote", care jignesc țara, pare să fie o măsură aprobată în proporție de peste 70%, mai ales persoanele mai în vârstă și mai puțin educate și locuitorii din mediul rural, mai mult votanții stângii. Este ceva mai puțin acceptabil pentru cei cu studii superioare și printre tineri în general, relevă studiul CSCI.

Victor Ponta, după anunțul INS: Ziua începe excelent! Bravo România!

Românii, în puternic dezacord cu proiectul autonomiei maghiare

În plus, sondajul arată că românii sunt în puternic dezacord cu proiectul autonomiei maghiarilor (72%). În privința statuilor unor maghiari care au luptat împotriva țării, jumătate consideră că ar trebui mutate și jumătate că ar trebui lăsate unde sunt.

"Am clasificat ca antimaghiari 30% din populația țării, aceia care nu au încredere în UDMR, sunt total împotriva autonomiei și nu doresc ca acele statui să existe. Sentimente antimaghiare mai puternice (peste 35%) sunt printre pensionari, dar și intelectuali, mai mult printre bărbați și în rândul ardelenilor nonmaghiari (40%). Muncitorii și tinerii fără studii superioare de etnie română sunt mai puțin interesați de acest aspect (25-30% antimaghiari)", precizează autorii studiului.

Iată și alte concluzii ale cercetării sociologice CSCI:

- 62% dintre români au încredere în SUA; doar 10% în cea cu Rusia;

- Încrederea în Ungaria - 16%, mai mare decât încrederea în UDMR;

- Israel, perceput ca parte a zonei occidentale de către români, zonă de care românii se simt mai apropiați;

 - Ungaria și Rusia, percepute negativ, la pachet;

- 40% se tem că un conflict militar cu Rusia e posibil în viitorul apropiat; 74% se bazează pe alianța cu SUA pentru apărarea țării;

- Unirea cu Moldova - doar 31% o văd posibilă acum; 44% o văd posibilă în cadrul UE, după integrarea Republicii Moldova.

Sondajul "«Naționalism» românesc" (partea a II-a) a fost realizată în perioada 16 - 24 februarie, la nivel național. CSCI a intervievat 1.000 de persoane de 18 ani și peste, după metoda CATI, eroare tolerată fiind de 3%, la un nivel de probabilitate de 95%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel