Adrian Papahagi: Să-ți bați joc de cele sfinte ale credinței e șic în Franța

Adrian Papahagi, fost membru al PMP, a comentat atacul terorist asupra revistei franceze Charlie Herbo, soldat cu 12 morți și opt răniți. 

"Să-ți bați joc de toate cele sfinte ale credinței e șic în Franța laicardă (citiți anticreștină). Firește, nimeni nu și-ar permite așa ceva față de credința mozaică. Iar când își permit față de islam, iese tragedia de azi. Când va înțelege Europa progresistă că prin descreștinarea agresivă și-a eliminat chiar sistemul imunitar, adică însăși posibilitatea de a înțelege alte religii, inclusiv în situații de conflict? Când va înțelege Occidentul secularizat de armatele de activiști ai corectitudinii politice, de terorismul intelectual denunțat de Sévilia, că asfixierea omului religios creștin este un pericol de moarte pentru toți civilizații post-creștini? Pragmatic, chiar: la ce bun să marginalizezi și să batjocorești creștinismul taman în acest veac, când a ajuns la niveluri aproape hristice de toleranță și blândețe?", a scris Adrian Papahagi, pe pagina sa de Facebook. 

Ulterior, Adrian Papahagi a scris: "Mobilul atentatelor nu e religia, ci ura. Ura, vectorul răului. Iar răul nu poate fi înțeles decât în termeni religioși (filosofia sau etica nu sunt suficiente). Religia nu e deci problema, ci soluția intelectuală. Oamenii nu au nevoie de religie ca să se urască și să se ucidă. Religia e doar un pretext. Orice alt pretext e valabil și a fost utilizat: rasa, etnia, limba, clasa socială, averea, partidul politic sau chiar echipa preferată de fotbal". 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel