UNESCO îi recunoaşte oficial pe palestinieni. SUA și Israel, resemnate și hotărâte să suspende finanțarea acestui organism

Agenţia culturală a organizaţiei Naţiunilor Unite le-a oferit azi palestinienilor recunoaştere deplină. Măsura, luată prin vot, în ciuda opoziţiei SUA şi a Israelului oferă mai multă forţă încercărilor palestinienilor de a fi recunoscuţi, drept stat, de către ONU. Statele Unite, Canada şi Germania au votat împotriva deciziei UNESCO de a acorda palestinienilor statutul de membru. Brazilia, Rusia, China, India, Africa de Sud şi Franţa au votat pentru, iar Marea Britanie s-a abţinut.

UNESCO a devenit azi prima agenţie a ONU la care palestinienii au aderat în mod oficial. Este o urmare a demersurilor preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, care a aplicat pe 23 septembrie pentru a obţine, din partea ONU, recunoaşterea pentru statul palestinian.

Strigăte de bucurie s-au auzit în sala unde erau reuniţi delegaţii UNESCO, după vot. "Trăiască Palestina", a strigat cineva, în limba franceză, notează Salon.com.

Aderarea la UNESCO le-ar permite palestinienilor, printre altele, să ceară ca siturile palestiniene să intre în patrimoniul mondial UNESCO. În plus, aderarea la agenţia culturală este un pas spre aderarea la ONU, pe care Autoritatea palestiniană speră să o obţină.

Statele Unite şi Israelul au avertizat că aderarea palestinienilor la UNESCO ar putea afecta negocierile de pace.Israelul a semnalat, de altfel,  că ar putea sista susţinerea financiară pentru UNESCO.

Încercarea Autorităţii Palestiniene de a deveni membru cu drepturi depline al UNESCO pune o dilemă pentru guvernul american, care s-ar putea vedea obligat să-şi suspende participarea la organismul ONU şi mai ales să înceteze o finanţare considerată vitală, potrivit Sofia News Agency, citată de NewsIn.

SUA şi-ar putea înceta finanţarea în virtutea unei legislaţii adoptate la începutul anilor '90. Situaţia ar fi neplăcută pentru preşedintele american Barack Obama, care vrea să continue susţinerea pentru UNESCO şi doreşte ca Washingtonul să rămână în organizaţie, însă, din cauza legislaţiei, are mâinile legate.  SUA contribuie cu 22% la bugetul UNESCO plătind 66 de milioane de euro pe an şi este un membru-cheie al agenţiei ONU pentru educaţie, ştiinţă şi cultură.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel