Steaua lui David, un nou semn de circulație la Miercurea Ciuc: Kaufland, ținta atacurilor antisemite - FOTO

Parchetul de pe lângă judecătoria Miercurea Ciuc a dispus începerea urmăririi penale față de autori necunoscuți care au desenat Steaua lui David pe o porțiune de carosabil din oraș, însoțită de o săgeată care indică spre un magazin Kaufland. Incidentul nu este singular. În 2010, extremistul maghiar Csibi Barna și alți doi tineri au plasat în fața unui supermarket, parte a aceluiași lanț comercial, o pancartă inscripționată cu mesajul ”Rușine să-ți fie, iar ai cumpărat de la evrei”.

Desenul a apărut într-o intersecție cu sens giratoriu intens circulată în Miercurea Ciuc. Imediat lângă simbolul ”Steaua lui David” este o săgeată care arată spre un Kaufland. Acest lanț de magazine, împreună cu Lidl, este controlat de germanul multimiliardar în dolari Dieter Schawrz, despre care se spune că ar avea origini evreiești. Bloomberg l-a poziționat în Top 30 cei mai bogați oameni ai planetei, cu o avuție de aproximativ 21,9 miliarde de dolari.

În urma unei sesizări, Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Harghita a ales să decline competența Parchetului de pe lângă Judecătoria Miercurea Ciuc, care a dispus, joi, începerea urmăririi penale față de autori necunoscuți. În sesizare se precizează că desenul din intersecția cu sens giratoriu este o instigare antisemită.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Steaua lui David, adesea colorată cu galben, era folosită de naziști pentru a-i identifica pe evrei. Totodată, persoanele cu vârste mai mari de 6 ani erau obligate să poarte înscrisul ”iudeu”.

Precedentul Csibi Barna

 Trei tineri din Miercurea Ciuc erau puși sub urmărire penală de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Harghita, în 2010, pentru instigare la discriminare și constituirea unei organizații cu caracter rasist, fascis și xenofob. Unul dintre ei, extremistul Csibi Barna, care a stârnit furie după ce a spânzurat în centrul orașului Miercurea Ciuc o păpușă cu chipul lui Avram Iancu.

Însoțit de Szocs Tibor şi Puskas Andras Miklos, Barna s-a filmat vis-a-vis tot de un supermarket Kaufland, ținând în mână un afiș pe stătea scris ”Rușine să-ți fie, iar ai cumpărat de la evrei”. Acest mesaj era folosit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial de partidul maghiar germanofil și antisemit ”Crucile cu săgeți” - Nyilas-Keresztes, condus de Szalasi Ferenc. Premier al Ungariei până în ultimele zile ale celei de-a doua conflagrații mondiale, Szalasi a fost declarat ulterior criminal de război. Istoricii spun că sub dictatura acestuia au fost executați, în doar 4 luni, 200.000 de evrei, mulți dintre ei fiind împușcați pe malul Dunării și aruncați în fluviu.

     

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel